U trendu

Prvi sastanak Evropske politicke zajednice do kraja godine

BRISEL; 24. juna ( Tanjug) – Predsednika Evropskog saveta Šarl Mišel, nakon debate EU lidera o Evropskoj političkoj zajednici, kaže da u pitanju ”nije alternativa porširenju”, već da se radi o platformi u okviru koje bi lideri partnerskih zemalja evropskog kontinenta sarađivali na obezbeđivanju stabilnosti i napretka Evrope.

”Prvi sastanak bi trebalo da se drži u Pragu, tokom predsedavanja Češke Savetom EU, nakon letnje pauze”, poručio je Mišel.

Predsedsednik Francuske, Emanuel Makron, koji je prvi predstavio ideju Evropopske političke zajednice, napominje da postoji potreba za ”političkim evropskim okvirom koji bi se bavio stateškim pitanjima”.

”Videli smo da proširenje, zbog svoje brzine nije adekvatano za sve ono šsto radimo u Evropi. Zato želimo ovaj novi pristup koji bi uključio sve od Ukrajine do Islanda, u okviru koga bi partneri mogli da trazgovaraju o pitanjima kao što su bezbednost, energe+tika, infrastruktura, ekonomiija, zdravstvo”, poručio je Makron.

On je na kraju samita lidera EU u Briselu ponovio da je dogovoreno da se prvi sastanaka u ovom formatru održi tokom predstojećeg šestomesečnog predsedavanja Češke Savetom EU, a da je ideja da to bude ”sastanak ravnopravnih”.

”Kako stvari budu odmicale tako će se i nadograđivati ova ideja kojoj bi cilj trebalo da bude na dobrobit svih”, kaže Makron.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.