Prvi slučaj brazilskog soja u Italiji

RIM – U bolnici u gradu Vareze, u regiji Lombardija, na lečenju je osoba kod koje je utvrđen prvi slučaj u Italiji brazilskog soja kovida19.

U jednom danu u Italiji je 420 preminulih i 8.000 novih slučajeva zaraze od kovida19, piše agencija Ansa.

“Ukoliko broj zaraženih od brazilskog soja kovida19 poraste, neophodno je odmah uvesti strogi karantin, zatvoriti sve, jer vakcina koja je sada u upotrebi nije efikasna protiv te varijante virusa”, tvrdi virusolog Andrea Krisanti, direktor odeljenja mikrobiologije univerziteta u Padovi.

U Italiji se građani vakcinišu samo Fajzerovom vakcinom, američkog proizvođača, koji je smanjio isporuku ugovorenih količina leka.
Italijanska vlada je zbog toga pokrenula zakonske mere protiv proizvođača Fajzer-Bionteka, jer smanjenje isporučenih količina kompromituje vladin plan o masovnoj vakcinaciji stanovništva.

U međuvremenu Evropska Unija je uvela oznaku, tamno-crvenu boju, za delove zemalja članica gde je, prema proceni, opasnost od širenja zaraze najveća.

Tu su uključene tri italijanske regije Friuli-Venecija-Đulia, Kampanja, Veneto i autonomna oblast Bolcano.

Na ovu odluku pobunili su se predsednici tih italijanskih regija koji tvrde da je računica “pogrešna” jer “kažnjava” one regije gde je testirano više osoba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.