Prvi slučaj zaraze virusom zika seksualnim putem

Zdravstvene službe američke savezne države Teksas saopštile su večeras da je u toj zemlji registrovan prvi slučaj zaraze virusom seksualnim putem.

“Pacijent je zaražen virusom seksualnim putem od inficirane partnerke koja je boravila u ugroženim područjima”, navele su zdravstvene službe Teksasa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je pre dva dana na hitnu zajedničku akciju u svetu u borbi protiv naglog širenja virusa zika koji izaziva teška oštećenja kod beba u Severnoj i Južnoj Americi, ocenjujući ga kao “izuzetan slučaj” i pretnju po javno zdravlje.

Virus se obično ne prenosi s čoveka na čoveka osim seksualnim putem.

SZO je prošle nedelje upozorila da se virus širi velikom brzinom u Americi i da se tokom ove godine očekuje tri do četiri miliona inficiranih.

Direktorka SZO Margaret Čen izjavila je da stručnjaci treba da utvrde da li postoji veza izmedju širenja virusa i povećanog broj slučaja mikrocefalije, anomalije rasta lobanje i mozga kod novorodjene dece.

Virus se pojavio u Brazilu u oktobru prošle godine gde je registrovan i povećan broj mikrocefalije kod dece.

Zdravstvene službe Kolumbije, Brazila, Jamajke i Portorika već su savetovale ženama da izbegavaju trudnoću za vreme epidemije virusa.

U Evropi i Severnoj Americi registrovano je nekoliko desetina inficiranih virusom i to su pretežno osobe koje su boravile u pogodjenim zemljama.

Više od 3.170 slučajeva mikrocefalije kod dece registrovano je 2015. godine.

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

(Beta)

Ostavite komentar