U trendu

Prvi susret Bajdena i al Sisija, teme hrana i energetika

KAIRO – Egipatski predsednik Abdel Fatah al-Sisi razgovarao je danas na marginama arapskog samita u Džedi sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom o globalnoj krizi sa isporukama hrane i prekidima u snabdevanju energijom.

Bio je to prvi susret dvojice lidera tokom kojeg se razgovaralo i o mogućnostima za oživljavanje palestinskog mirovnog procesa i naporima Egipta da obezbedi pravno obavezujući sporazum o funkcionisanju Velike Brane Renesansa Etiopije (GERD), navodi se u saopštenju egipatskog predsedništva, prenosi Rojters.

Kairo godinama traži dogovor oko etiopske brane GERD, koja je podignuta na etiopskom Plavom Nilu i već dve godine puni akumulaciju dok Kairo strahuje da brana može da ugrozi oskudne zalihe vode u Egiptu.

Zvanični Kairo i egipatska ekonomija našli su se pod velikim finansijskim pritiskom zbog globalnog povećanja cena roba, uključujući pšenicu i naftu, koje je dodatno intenzivirano nakon ruske invazije na Ukrajinu krajem februara.

Odnosi između Egipta i Sjedinjenih Država bili su poremećeni u prvim mesecima Bajdenove administracije, pre svega zbog razlika u pogledu ljudskih prava i pre pokušaja Egipta da posreduje u prekidu vatre u Gazi u maju 2021. godine nakon čega su relacije između Kaira i Vašingtona počele da se popravljaju.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar