U trendu

Prvih 100 dana britanskog premijera Sunaka – štrajkovi, skandali i obećanja

Riši Sunak ušao je u Dauning strit obećavajući da će smiriti tržište, zaustaviti skandale i vratiti poverenje i integritet britanskoj politici.

Iako glasači misle da vodi zemlju bolje od dvoje prethodnika, Sunakovih prvih 100 dana na dužnosti premijera obeležile su turbulencije koje bi mogle da umanje šanse konzervativaca na izborima sledeće godine, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE), pišu svetski mediji.

Imenovan za lidera konzervativaca nakon što je plan njegove prethodnice Liz Tras za velika smanjenja poreza izazvao paniku, Sunak je u proteklih tri meseca uspeo da smiri finansijska tržišta i spreči ekonomski krah. Ipak, problemi u Velikoj Britaniji ne jenjavaju, piše Asošiejted pres.

Kada je u oktobru preuzeo mesto premijera, 42-godišnji Sunak obećao je da će ukrotiti inflaciju, podstaći ekonomski rast, ublažiti pritisak na preopterećen zdravstveni sistem i „vratiti integritet u politiku“ nakon skandala pod bivšim premijerom Borisom Džonsonom.

Međutim, ističe AP, pojedini analitičari smatraju da je teško videti konkretna postignuća najmlađeg britanskog lidera u poslednjih 200 godina.

Bruto domaći proizvod i dalje je manji nego što je bio pre pandemije korona virusa, a Međunarodni monetarni fond je prognozirao da će Velika Britanija biti jedina velika ekonomija koja će ove godine zabeležiti pad.

Sunak za to krivi globalne sile – poremećaj pandemije i rusku invaziju na Ukrajinu. Kritičari kažu da je jedan od razloga Bregzit, koji je uzrokovao naglo smanjenje trgovine između Velike Britanije i Evropske unije.

Bez obzira na uzroke, ističe Asošiejted pres, Sunak ima malo ekonomskog prostora za manevrisanje naročito jer je Velika Britanija zahvaćena najvećim talasom štrajkova u poslednjih nekoliko decenija. Medicinske sestre, bolničari, nastavnici, granični službenici i drugi radnici traže povećanje plata kako bi nadoknadili rast troškova života i stres zbog zadržavanja posla u sve trošnijem javnom sektoru.

Ekonomisti kažu da će inflacija u Velikoj Britaniji verovatno pasti 2023, što će omogućiti Sunaku da ispuni jedno od svojih ključnih obećanja, dok će ostale ciljeve verovatno teže postići.

Značajna većina birača ne veruje da Sunak može da pobedi na sledećim izborima, ali misle da je bolji premijer od Džonsona ili Tras, ističe Tajms, čija anketa ukazuje da Sunak tek treba da osvoji birače, koji su napustili Konzervativnu stranku prethodnih godina.

Sedam od deset (72 odsto) anketiranih veruje da Sunak neće biti premijer nakon sledećih izbora, dok samo 27 odsto smatra da je do sada dobro radio, ističe list i dodaje da je druga anketa, koju je radila kompanija Jugov, takođe pokazala da birači misle da je Sunak bolji premijer od Džonsona.

Dok britanski premijer tvrdi da se još uvek nosi s greškama koje su napravili njegovi prethodnici i da se fokusira na vraćanje integriteta vlade, on se istovremeno suočava s kritikama torijevaca koji zaostaju u većini anketa, koje ukazuju na njihov mogući poraz na izborima sledeće godine, piše Blumberg.

Sunak je pod kritikama iznutra, jer nije odlučno delovao u vezi kršenja etike u stranci i kabinetu. Kritikovan je zato što nije odmah otpustio predsednika Konzervativne stranke Nadima Zahavija zbog poreske afere, već je sačekao da izveštaj o skandalu dođe u javnost.

Takođe, zamenik premijera i ministar pravde Dominik Rab je pod istragom od novembra zbog navoda da je maltretirao podređene, ističe Blumberg, dodajući da je i samog Sunaka policija kaznila zato što nije vezao pojas u automobilu dok je vozio.

Sunak je u kabinet zaposlio dva puta smenjenog Gavina Vilijamsona, da bi Vilijamson dao ostavku nakon pritužbi za maltretiranje i korišćenje „neetičkih i nemoralnih“ metoda.

Sunak je također vratio Sjuelu Brejvermen na funkciju ministarke unutrašnjih poslova samo šest dana nakon što je bila primorana da podnese ostavku zbog kršenja kodeksa o bezbednosti.

Međutim, i pored skandala, štrajkova, ekonomskih izazova i kritika, Sunakova lična popularnost je veća od rejtinga njegove stranke.

Ipak, to ne bi sprečilo torijevce da okrive premijera za moguće loše rezultate na lokalnim izborima u maju, kako bi ga smenili pre parlamentarnih izbora sledeće godine, ocenjuje Blumberg, dodajući da u Konzervativnoj stranci i dalje ima onih koji misle da je Džonson njihova najbolja šansa da dopru do netradicionalnih torijevskih glasača i pobede na izborima.

S druge strane, prema oceni Bi-Bi-Sija (BBC), Sunak je za 100 prvih dana premijerske funkcije pokazao da je ozbiljan i u „velikom kontrastu“ sa svoja dva prethodnika.

Iako je „spustio zavesu na ono što je izgledalo kao godine cirkusa“ i pokazao da može da bira prioritete, njegova vlada još uvek se bori sa štrajkovima ali i optužbama koje, ističe britanski javni servis, signaliziraju da „dašak neprimerenosti nije potpuno nestao iz zraka Vestminstera“.

Problemi koje Sunak želi da reši su komplikovani, naglašava Bi-Bi-Si uz zaključak da će s mogućih 500 dana, pre sledećih parlamentarnih izbora, Sunak morati da prođe kroz još testova, više nego u prvih 100 dana.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar