Pucano na studente tokom protesta, ubijeno četvoro?

Najmanje četiri osobe su ubijene, dok je oko deset ranjeno kada je danas policija u Port Morsbiju, prestonici Papua Nove Gvineje, pucala na studente, koji su učestvovali u protestima protiv premijera te zemlje Petera O Nila, tvrde svedoci, dok vlada te zemlje poriče da ima ubijenih.

Studenti u Papua Novoj Gvineji već nedeljama traže ostavku premijera zbog optužbi za korupciju i loše upravljanje, navodi AP.

Svedoci navode da su sukobi izbili u Port Morsbiju dok su se studenti pripremali da učestvuju u šetnji od zgrade Univerziteta Papua Nove Gvineje do parlamenta.

Kako tvrde, policija je otvorila vatru na studente i koristila suzavac kako bi ih rasterala, navodi Rojters.

Aktivista za borbu protiv korupcije Noel Anjo Kolao, koji je učestvovao u organizaciji protesta, rekao je da je policija blokirala puteve i uperila pištolje ka studentima.

“Onda su počeli da pucaju u njih”, istakao je on u telefonskom razgovoru za AFP dodajući da je video da je nekoliko studenata povređeno.

Televizija EM TV je na svom nalogu na Tviteru javila da su četiri osobe ubijene nakon što je ranije prenela da je osam osoba hospitalizovano, od kojih su tri bile u kritičnom stanju.

Direktor Hitne pomoći u bolnici u Port Morsbiju Sem Jokopua negirao je navode australijskih medija da su četiri osobe ubijene.

“Dve su zadobile teške povrede, a druge dve lakše. Nije bilo smrtnih slučajeva”, rekao je on za jedan list iz Papua Nove Gvineje.

(Tanjug)

Ostavite komentar