U trendu

Pućdemon pozvao na mir posle glasanja o nezavisnosti Katalonije

Katalonski vodja Karles Pućdemon pozvao je danas Katalonce da ostanu smireni uoči očekivanih mera španskih centralnih vlasti posle proglašenja nezavisnosti te španske oblasti u regionalnom parlamentu.

Obraćajući se stotinama okupljenih pristalica nezavisnosti  koji su napunili katalonski parlament, Pućdemon je rekao da „u danima koji slede treba da zadržimo naše vrednosti pacifizma i naše dostojanstvo. U našim i u vašim rukama je izgradnja republike“.

Pućdemon je rekao da je Parlament danas ispunio davno željeni korak za koji se borilo i koji je kulminirao mandatom dobijenim na referendumu o nezavisnosti 1. oktobra, koji je, medjutim, centralna vlast Španije zabraila. 

Okupljeni su otpevali katalonsku himnju „Els Segadors“, i uzvikivali „Sloboda!“.

S druge strane, Senat Parlamenta Španije je danas odobrio predlog da Vlada preuzme kontrolu nad Katalonijom.

Senat je usvojio uvodjenje vanrednih mera u Kataloniji, u skladu s Članom 155. Ustava Španije. To znači da centralna vlast Španije preuzima upravljanje nad katalonskom policijom, finansijama, javnim medijima i telekomunikacijama na šest meseci, do održavanja prevremenih izbora.

Španski premijer Mariano Rahoj sazvao je hitan sastanak vlade da bi se utvrdile mere koje će biti primenjene. 

Španski državni tužilac tražiće da se odgovorni za glasanje o nezavisnosti Katalonije optuže za pobunu, rekao je danas portparol tužilaštva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.