Pudždemon i ministri se predali belgijskoj policiji

Belgijska državna televizija za region Flandrije VRT javila je da se smenjeni predsednik katalonske vlade Karles Pudždemon predao danas tamošnjoj policiji, prenosi Rojters.

Španski list „Pais“ navodi da se zajedno sa njim u policijskoj stanici u Briselu predalo i četvoro njegovih bivših ministara.

Belgijsko Državno tužilaštvo najavilo je da će se tužilac u 14 časova izjasniti u vezi s evropskim nalogom za hapšenje smenjenog predsednika katalonske vlade Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara, prenosi AP.

Belgijsko državno tužilaštvo saopštilo je prethodno da razmatra nalog za hapšenje Pudždemona i četiri člana raspuštene regionalne vlade, koji su izdale španske vlasti.

Smenjeni katalonski lider Karles Pudždemon izjavio je juče da je spreman da sarađuje sa belgijskim vlastima, nakon što je Španija zatražila Evropski nalog za hapšenje, međutim nije kazao gde se trenutno nalazi.

On je to napisao na svom Tviter nalogu na holandskom jeziku, preneo jei AP.

„Spremni smo na punu saradnju sa belgijskim pravosuđem, nakon što je izdat Evropski nalog za hapšenjem od strane Španije“, napisao je Pudždemon.

Iako Pudždemon nije precizirao gde se nalazi, pretpostavlja se da je u Belgiji, gde su on i neki članovi katalonske vlade pobegli nakon što ih je španska vlada smenila, pre nedelju dana.

Po Evropskom nalogu za hapšenje, moglo bi da prođe tri meseca pre nego što se katalonski lider Karles Pudždemon i četiri člana smenjene regionalne vlade vrate u Španiju, saopštile su prethodno belgijske vlasti.

Belgijska vlada neće imati uticaj na budućnost smenjenog kaltalonskog lidera Karlesa Pudždemona, izajvio je belgijski ministar pravosuđa Koen Gens, nakon što je Španija izadala nalog za njegovo hapšenje.

On je rekao da je evropski nalog za hapšenje „potpuno legalan postupak“, preneo je AP.

Gens je istakao da za razliku od normalne međunarodne ekstradicije, „izvršna vlast ne igra nikakvu ulogu u proceduri Evropskog naloga za hapšenje (EAV)“.

„Sve ide preko direktnih kontakata između pravosudnih organa“, rekao je belgijski ministar pravosuđa.

Belgijske vlasti primile su od Španije nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i proučiće ga, pre nego što ga budu predale sudiji, izjavio je sinoć za Rojters federalni tužilac Erik van der Sipt.

„Proučićemo ga, daćemo ga istražnom sudiji možda sutra ili prekosutra“, kazao je Van der Sipt.

Španski Nacionalni sud saopštio je prethodno da je sudija izdao evropski nalog za hapšenje smenjenog katalonskog lidera Karlesa Pudždemona i četvoro njegovih bivših ministara.

Rojters je naveo da se Pudždemon i saradnici nalaze u Belgiji i da su optuženi za pobunu, podsticanje na pobunu, zloupotrebu javnih fondova i kršenje poverenja.

Navodi se da je sudija odbio Pudždemonov zahtev za svedočenjem putem videokonferencije iz Belgije.

Sudija Nacionalnog suda Karmen Lamela podnela je zahtev belgijskom tužiocu da privede Pudždemona i četvoro njegovih ministara, i da izda odvojene naloge za potragu i hapšenje kako bi se Evropol upozorio u slučaju da oni pobegnu iz Belgije, prenosi AP.

Bivši predsednik katalonske vlade, koji je napustio Španiju i stigao u Belgiju nakon što je regionalna vlada smenjena, izjavio je ranije danas da je spreman da učestvuje na prevremenim regionalnim izborima koje je španska vlada raspisala za 21. decembar.

Pudždemon je belgijskoj državnoj televiziji na francuskom jeziku RTBF rekao da je spreman da se preda „istinskom pravosuđu (Belgije)“, ali ne i španskom, jer su, kako je naveo, španske vlasti ispolitizovane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.