U trendu

Pupovac o popisu: Reagovaćemo nakon što napravimo analizu

GLUŠCI – Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac izjavio je danas da će SNV reagovati na popis stanovništva prema kojem je broj Srba u Vukovaru pao ispod 30 odsto nakon što naprave analizu i vide je li sve bilo u skladu sa propisima.

„Nakon što napravimo analizu, nakon što vidimo pojavljuju li se i koliko slučajevi koji upućuju na moguće nepravilnosti koje smo do sada videli, tada ćemo reagovati. Za sada taj posao još nije gotov, ali uskoro će biti“, rekao je Pupovac u izjavi za medije nakon komemorativnog skupa u selu Glušci u organizaciji SNV-a, prenela je Hina.

Dodao je da nisu imali procene oko broja Srba koji žive u Vukovaru te kako samo gledaju jesu li stvari sprovedene u skladu sa pravilima i je li popis sproveden bez pritisaka i negativne kampanje.

„Ono što nas brine je to da su neki ljudi imali cilj i misiju da taj broj Srba mora biti ispod onog postotka koji je bio pre 10 godina“, istakao je on.

Potvrdno je odgovorio na pitanje jesu li imali kakve dojave vezano za neke nepravilnosti te istakao da nisu jedini koji vide da u ovom popisu ima mesta koja su nepouzdana.

Pupovac je naveo kako ih na jednom mestu brine da se neko hvali da je kontrolisao popis, a na drugom podaci koje poseduju lokalni čelnici kao što je, na primer, u Zmijavcima za broj vernika katoličke vere.

„Tako i u jednom drugom mestu, u jednoj drugoj manjoj opštini kao što su Zmijavci načelnik zna koliko ima pripadnika srpske zajednice, a koliko ih je popisano. Razlika je poprilična“, istakao je on.

Pupovac je učestvovao na komemorativnom skupu u selu Glušci kraj Metkovića povodom obeležavanja 23. septembra 1944. kada je oko 90 meštana tog sela, među kojima i deca, deportovano u Jasenovac.

Skupu je prethodio parastos za žrtve koji je služio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar