U trendu

Pupovac: Ozbiljno uspore proces traženja nestalih

ZAGREB – U proteklih nekoliko godina došlo je do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih, pa bi Hrvatska i Srbija morale da porade na saradnji po tom pitanju, poručio je danas predsednik SNV Milorad Pupovac, povodom Međunarodnog dana nestalih.

„Za još uvek brojne porodice koje traže svoje najbliže dan obnavljanja bolnih secanja i dan razocaranja u rezultate traženja njihovih nestalih srodnika. Za sve one koji se bave pitanjem nestalih ovaj je dan prilika za javno osvešcivanje i priznavanje cinjenice da je u proteklih nekoliko godina došlo do ozbiljnog usporavanja procesa traženja nestalih. Narocito u prošloj i ovoj godini“, navodi se u saopštenju SNV.

Pupovac je dodao i da SNV želi da osvesti potrebu za ubrzavanjem procesa traženja nestalih, njihove ekshumacije i identifikacije, nezavisno od nacionalnosti.

Na prostoru bivše Jugoslavije, kako navodi, još se uvek traži 9.969 nestalih osoba.

Naglašava da broj nestalih ukazuje na to da je potraga za njima stvar odgovornosti i Hrvatske i Srbije te da uspješnost tog procesa zavisi od saradnje.

„Ta saradnja je zastala i u definisanju protokola o saradnji i u potrebnim sastancima na odgovarajućem političkom nivou. Zbog tog zastoja trpi i humanitarna strana posla potrage za nestalima i politicki odnosi izmedu Hrvatske i Srbije“, naveo je Pupovac.

Navodi se i da bi hrvatski i srpski predstavnici trebalo da stvore proceduralni okvir za razmenu informacija kao i da sarađuju na ekshumaciji i identifikaciji, što bi otklonilo zastoj do kojeg je došlo u proteklih nekoliko godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.