U trendu

Puška iz Drugog svetskog rata savršeno radi i nakon 78 godina (video)

Stručnjaci za oružje iz Kalašnjikov koncerna pred kamerama testiraju različite modele oružja želeći da provere njihovu izdržljivost.

Automatsku pušku PPSh-41 za potrebe Crvene armije dizajnirao je Gregori Špagin. Počela je da se koristi 1941. godine na Istočnom ratištu. Inženjeri su rafalnom paljbom pokušali da unište uništiti mitraljez, a oružje staro 78 godina nije se lako predalo, prenosi Klix.ba.

Tokom testa iskorišćeno je 913 metaka veličine 7,62 x 2,5 milimetara. Municija koju ispaljuje Špagin postavljeno je u šaržerima, a svaki od njih sadrži 71 metak. Mitraljez je bukvalno progutao sve metkove. Tek pri ispaljivanju poslednje kutije metaka, dogodili su se ozbiljni problemi.

Pokazala se stara boljka ovog modela koja se odnosi na prilagođenost šaržera u kojem se nalazi municija. Naime, nije svaka kutija savršeno kompatibilna s različitim verzijama poznatog Špagina.

Stručnjak za oružje primetio je da se mitraljez pregrejao nakon 500. zrna. Tokom pauze utvrđeno je da ozbiljnih oštećenja nema te da je puška ponovo spremna za upotrebu nakon kratkog hlađenja, piše RT.

Sovjetski Savez je tokom Drugog svetskog rata proizveo oko 6 miliona komada ovog oružja. Tako je Špagin postao najmasovnije oružje tokom svetskog sukoba. Za današnje standarde je pretežak. Bio je pogodniji za pešadijsku borbu, u poređenju s klasičnim puškama i karabinima koje je do 1941. godine koristila Crvena armija. Do završetka rata, više od polovine sovjetskih vojnika nosilo je ovaj model. Zbog toga je postao simbol pobede savezničkih snaga nad nacistima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.