U trendu

Globalizacija na kineski način: Put svile, put budućnosti, saradnje i razvoja

Predsednik Kine Si Đinping ukazao je danas na značaj puta svile za razvoj svetske civilizacije u prošlosti ali i istakao da je u njemu i budućnost jer se povezuju narodi i zemlje.

„Put svile povezuje kontinente, Istok sa Zapadom, otvara mogućnosti razmene među nacijama“, rekao je Si Điping otvarajući Forum „Pojas i put za međunarodnu saradnju“, na kojem učestvuje i premijer Srbije Aleksaandar Vučić.

Kako je podvukao stari put svile povezivao je narode duž njega što i jeste cilj ove inicijative.

„Duh puta svile je veliko nasleđe civilizacije koje donosi mir i povezuje narode.Omogućava narodima duž njega da uzajamno uče kroz razmenu iskustava i znanja, a donosi i korist kroz razmenu robe i ljudi“ rekao je kineski predsednik koji je ukazao da je istorija dokazala da razdaljine ne znače uvek prepreku za saradnju.

On je podsetio da je prošlo četiri godine od pokretanja inicijative tokom kojih je više od sto zemalja podržalo taj projekat, a istakao i da mnoge važne rezolucije UN sadrže reference na tu inicijativu.

Kazao je da je inicijativa već počela da daje rezultate te najavio da će tokom foruma biti potpisano više sporazuma saradnje i akcionih planova.

Naglašavajući da kineska inicijativa ima za cilj povezivanje nacija kroz infrastrukturu kineski predsednik je naznačio i projekat železničke pruge između Srbije i Mađarske.

Kroz realizaciju ove inicijative od 2014 do 2016 godine Kina je investirala 50 milijardi dolara i otvorila oko 180.000 novih radnih mesta, naveo je Si.

Predsednik Kine se založio za liberalizaciju trgovine i finansijske saradnje i protoka robe i investicija dodajući da globalizacija treba da bude izbalansirana i donese benefite svima.

Kako je rekao inovacije su ključni faktor inicijative a cilj je njihovo podsticanje.

On je poručio i da treba izgraditi put povezivanja naroda i civilizacija što će podstaći međusobno razumevanje i poverenje.

„Želimo da ostvarimo novi model saradnje od koristi za sve. Ne želimo da formiramo malu grupu već veliku porodicu harmonične koegzistencije“ ukazao je Si i poručio da se Kina neće mešati u unutrašnje stvari zemalja niti nametati svoju volju zemljama koje učestvuju u projektu.

Kineski predsednik se založio i za jačanje borbe protiv korupcije dodajući da novi put svile treba da bude put visokih etičkih standarda.

Najavio je i da će KIna i finansijski podržati inicijativu i u tom smislu rekao i da će na raspolaganje staviti podršku u vrednosti od 60 milijardi juana zemljama u razvoju preko međunarodnih organizacija.

On je rekao i da će Kina potpisati sa više od 30 zemalja privredne sporazume i najavio da će biti domaćin međunarodnog uvoznog EKSPA 2018 godine.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.