U trendu

Putin: Biće teških posledica ako se ograniči cena ruske nafte

MOSKVA – Pokušaji pojedinih zapadnih zemalja da uvedu ograničenja na cene ruske nafte mogu dovesti do teških posledica po globalno energetsko tržište, rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin u telefonskom razgovoru sa premijerom Iraka Mohamedom al Sudanijem, saopštila je danas pres služba Kremlja.

„Razgovarano je o pokušajima pojedinih zapadnih država da uvedu ograničenja za cenu sirove nafte iz Rusije. Vladimir Putin je istakao da su takve akcije u suprotnosti sa principima tržišnih odnosa i velika je verovatnoća da će dovesti do teških posledica po globalno energetsko tržište“, navodi se u saopštenju Kremlja, prenela je agencija TAS S.

Navodi se da su Putin i al Sudani u razgovoru dali pozitivnu ocenu aktivnostima u okviru sporazuma OPEK+.

„Obe strane su dale pozitivnu ocenu radu Rusije i Iraka u okviru OPEK+, što omogućava da se obezbedi stabilnost svetskog tržišta nafte“, navodi Kremlj.

Dvojica lidera razgovarali su takođe i o situaciji na severu Iraka, a tokom razmena mišljenja u vezi sa eskalacijom tenzija na severu zemlje, Kremlj navodi da se Putin založio za rešavanje novonastalih pitanja političkim i diplomatskim sredstvima.

Takođe, kako se dodaje, Putin je ukazao na konstruktivne i prijateljske odnose Moskve i Bagdada, a strane su istakle tradicionalno prijateljsku i konstruktivnu saradnju između Rusije i Iraka, izrazivši odlučnost da nastave sa jačanjem odnosa u različitim oblastima.

„Posebna pažnja posvećena je izgledima za proširenje trgovinskih i ekonomskih veza“, navodi se u saopštenju Kremlja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar