„Putin će pre pristisnuti crveno dugme nego izgubiti rat“

Margarita Simonjan, urednica državnog emitera RT i jedna od najistaknutijih zagovornika Kremlja, izjavila je u sredu uveče na televiziji da je ideja da Putin pritisne “crveno dugme” verovatnija od ideje da će dozvoliti da Rusija izgubi rat, preneo je “Dejli mejl”.

„Ili ćemo izgubiti u Ukrajini ili počinje Treći svetski rat. Mislim da je Treći svetski rat realističniji, poznavajući nas, poznavajući naše lidere… Najneverovatniji ishod, da će se sve ovo okončati nuklearnim udarom, meni deluje verovatnijim od drugih tokova dešavanja. S jedne strane sam užasnuta time, ali sa druge to je ono što jeste. Otići ćemo u raj, dok će oni prosto odapeti… Svi ćemo umreti jednog dana“, rekla je Simonjan.

Njeno smireno zamišljanje nuklearnog holokausta poslednje je u nizu pretnji izdatih sa vrhovnih nivoa ruske države, nakon što su kolega Simonjanove Vladimir Solovjov, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i sam Putin zapretili u poslednjih 48 sati.

Dok su Sjedinjene Države i Velika Britanija odbacile takvu retoriku kao razmetanje, sve veća učestalost takvih pretnji pod ruku sa neuspesima ruske vojske povećaće zabrinutosti da je sada sukob u stilu Hladnog rata realna mogućnost pre nego što se rat u Ukrajini završi.

„Dejli mejl“ ukazuje da je do toga došlo nakon što je Rusija prošle nedelje uspešno testirala svoj poslednji nuklearni projektil „sarmat 2“, hvaleći se da može da pogodi metu bilo gde na planeti i da ga ne može zaustaviti nijedna trenutna protivvazdušna odbrana. Sarmat, ili “sotona 2” kako ju je nazvao Zapad, može da nosi 10 ili više nuklearnih bojevih glava i mamaca i da gađa ciljeve udaljene hiljade kilometara u Sjedinjenim Državama ili Evropi, prenosi Blic.

Lavrov je bio prvi koji je izneo nuklearne pretnje na državnoj televiziji u utorak.

„Postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata“, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je ukazao da međunarodna zajednica ne bi trebalo da potceni značajnu opasnost od nuklearnog sukoba i naglasio da to što NATO snabdeva oružjem Ukrajinu u suštini znači da je zapadna alijansa posredno u ratu s Rusijom, kako je preneo Rojters. Lavrov je takođe ocenio da su tenzije između Istoka i Zapada danas gore nekog tokom Kubanske krize u jeku Hladnog rata, jer „sada nema kanala komunikacije sa SAD i niko ne pokušava da ga stvori“.

„Samit u Nemačkoj objava rata“

Nuklearne pretnje na državnim medijima, ukazuje “Dejli mejl”, takođe su odjek šire narative propagandne mašinerije Kremlja, a to je da je Rusija sada uključena u sukob punog razmera sa NATO paktom koji vodi u Treći svetski rat.

Olga Skabejeva, još jedna državna TV voditeljka, objavila je u utorak da je samit 40 ministara odbrane u nemačkoj bazi Ramštajn održan radi koordinacije isporuka oružjem Ukrajini efektivno objava rata.

„Objavili su rat. Treći svetski rat, nije više samo specijalna operacija, sa 40 zemalja protiv nas“, rekla je ona gledaocima.

Politički naučnik Mihail Markelov se složio sa ovim, objavljujući da su tih 40 država “današnji kolektivni Hitler”.

Dmitrij Kulikov, još jedna medijska ličnost, ponovio je takve navode.

„Ovo je veliki rat. Zapad ga je objavio protiv nas. Budimo dostojni svojih prethodnika, svih koji su to preživeli. Šta nas je navelo da pomislimo da bi naši životi trebalo da budu bolji od života naših baka i deda? Zašto bismo se mi oslobodili naše istorijske misije?“, upitao je.

Invazija Rusije na Ukrajinu za koju se očekivalo da će trajati nekoliko dana premašila je dva meseca. Ukrajinske trupe zadržale su kontrolu nad većinom zemlje 64 dana kasnije. Nakon neuspeha da zauzme Kijev, Rusija koncentriše snage na istoku u nadi da će preuzeti kontrolu nad regionom Donbasa i okružiti veliki deo ukrajinskih trupa.

Moskovski generali su takođe rekli da je njihov cilj da poguraju iz Hersona, do sada jedinog velikog grada koji je pao u Putinove ruke, i zauzmu Nikolajev i Odesu, odsecajući Ukrajinu od mora.

Ali, zapadne nacije su se sjatile da podrže Kijev, a američki ministar odbrane Lojd Ostin je ranije ove nedelje rekao da će Ukrajini dati svo oružje koje joj je potrebno da “pobedi” u ratu i “oslabi” Rusiju do te mere da ne može ponovo da napada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.