U trendu

Putin čestitao Erdoganu pobedu na referendumu u Turskoj

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je danas turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu pobedu njegove opcije na referendumu o promeni Ustava kojom su povećana ovlašćenja predsednika Turske.

Prema izvorima bliskim turskom predsedniku, Putin i Erdogan razgovarali su telefonom i o većoj saradnji povodom primirja u Siriji, javila je Anadolija.

Pobedu su Erdoganu telefonom čestitali i slovenački predsednik Borut Pahor, makedonski predsednik Djordje Ivanov, premijer Albanije Edi Rama i libanski premijer Saad al Hariri.

Na referendumu održanom u nedelju većina turskih birača glasala je za usvajanje 18 ustavnih amandmana, čime će, izmedju ostalog, parlamentarni sistem vlasti u Turskoj biti zamenjen predsedničkim, što podrazumeva znatno veća Erdoganova ovlašćenja i teoretsku mogućnost da ostane na vlasti do 2029. godine.

Prema nezvaničnim rezultatima, za ustavne promene glasalo je 51,41 odsto izašlih birača, dok je protiv bilo 48,59 odsto. Izlaznost na turskom referendumu bila je 85,46 odsto, prenela je Anadolija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.