U trendu

Putin: Histerija i haos na energetskom tržištu u Evropi

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin opisao je trenutnu situaciju na evropskom energetskom tržištu kao histeriju i haos i ocenio da je potrebno postepeno se okretati alternativnim izvorima energije.

„Vidite šta se dešava u Evropi: histerija i haos na tržištima. Zbog čega? Zbog toga što se niko prema tome ne odnosi ozbiljno, neko se bavi spekulacijama na problemima klimatskih promena, neko nešto potcenjuje a neko počinje da smanjuje ulaganja u grane ekstraktivne industrije. Postepen prelaz (na dekarbonizovanu privredu) mora da postoji. Naša zemlja ima apsolutno sve mogućnosti da izbegne slične greške“, rekao je Putin na sastanku sa članovima vlade.

Putin je dodao i da se sada dobro vidi čemu vide određene neizbalansirane odluke, prenosi Sputnjik.

„To se odlično vidi na energetskom tržištu Evrope“, rekao je Putin i dodao da je razvoj zelene energije jedan od prioriteta za Rusiju.

Cene gasa u Evropi oborile su danas novi rekord.

Prema podacima sa berze „ICE Futures“, vrednost novembarskih fjučersa prema indeksu holandskog TTF, najlikvidnijeg evropskog gasnog haba, dostigla je oko 14.30 po lokalnom vremenu 1.427,4 dolara za hiljadu kubnih metara.

Cene gasa su poslednjih nedelja drastično skočile: početkom avgusta su bile na nivou od 515 dolara za hiljadu kubnih metara, mesec dana kasnije – 614 dolara, a krajem septembra je dvostruko porasla.
I cena uglja u Evropi probila je dvadesetogodišnji rekord.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.