U trendu

Putin i Erdogan o S-400, povlačenju SAD iz Sirije, bazi

SOČI – Predsednici Turske i Rusije, Redžep Tajip Erdogan i Vladimir Putin, razgovarali su danas u Sočiju o povlačenju SAD iz Sirije, ruskoj bazi Hmejmim u Siriji i o pritisku Vašintona na Ankaru zbog kupovine ruskog protivraketnog sistema S-400.

„Što se tiče S-400, svi znaju da je rukovodstvo SAD vršilo pritisak u vezi sa ovim pitanjem“, rekao je Erdogan, prenela je agencija Tas s.

Prema njegovim rečima, postoji neizvesnost kada je reč o povlačenju američkih snaga iz Sirije, koje je Vašington najavio ali se u stvarnosti ništa nije dogodilo.

„SAD su objavile planove o povlačenju snaga iz Sirije“, rekao je Erdogan, te ukazao na neizvesnost koja ostaje po pitanju kako će se taj proces sprovesti.

„Verujem da moramo da radimo zajedno u toj sferi“, rekao je Erdogan.

Turski predsednik je naglasio da Ankara radi sve što je moguće da spreči ekstremiste da napadaju ruski vojnu bazu Hmejmim u Siriji.

Turske bespilotne letelice „nisu otkrile nikakvu tešku opremu u tom području“, rekao je Erdogan.

Najvažnije je da se eliminišu terorističke jedinice u Siriji, rekao je Erdogan, te istakao da neće biti mira ukoliko se ne eliminišu iz područja istočno od reke Eufrat i Manbidža i dok sirijska legitimna vlast ne preuzme kontrolu u toj oblasti.

Turska i Rusija treba da koordinišu svoje napore u stvaranju zone bezbednosti, zaključio je Erdogan.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.