Putin i Erdogan se dogovorili o kontroli severoistoka Sirije

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan postigli su danas dogovor o podeli kontrole nad severoistokom Sirije, koji zahteva povlačenje kurdskih boraca celom dužinom sirijsko-turske granice.

Sporazum daje kurdskim borcima još 150 sati, počevši od sutra popodne, da se povuku sa preostalih područja duž 440 kilometara tursko-sirijske granice.

Prema sporazumu, Turska će zadržati kontrolu nad oblastima u koje je ušla od pokretanja ofanzive na Siriju, preneo je AP.

Sporazum dozvoljava ruskim i sirijskim trupama da kontrolišu ostatak granice.
Putin i Erdogan su se, takođe, dogovorili da njihove trupe vrše zajedničke patrole pograničnog područja.

Turska i Rusija dogovorile su se da će se kurdske snage u Siriji, takozvane Narodne zaštitne jedinice, povući na udaljenost od 30 kilometara od turske granice i napustiti gradove Tel Rifat i Manbidž, izjavio je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan.

Erdogan je u Sočiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, rekao da će turske i ruske snage sprovesti zajedničke patrole na severu Sirije na udaljenosti od 10 kilometara od granice.

On je, nakon višečasovnog razgovora sa Putinom o situaciji u Siriji, naveo da će Ankara sarađivati sa Moskvom na bezbednom povratku sirijskih izbeglica, koje se nalaze u Turskoj, prenosi Rojters.

Putin je rekao da mu je Erdogan detaljno objasnio ciljeve turske vojne operacije uz granicu sa Sirijom, preneo je TAS S.

Ruski predsednik je naglasio da je važno da pripadnici terorističkih organizacija, posebno Islamske države, koje drže kurdske vojne snage, a koji pokušavaju da pobegnu, ne iskoriste akcije turskih vojnih snaga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.