U trendu

Putin i Lukašenko razrazgovarali o zajedničkoj odbrani

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin saopštio je u četvrtak, posle troipočasovnog susreta sa beloruskim kolegom Aleksandrom Lukašenkom u Moskvi, da je u razgovoru bilo reči o uspostavljanju zajedničkog odbrambenog prostora dve zemlje.

„Razgovarali smo o uspostavljanju zajedničkog odbrambenog prostora i obezbeđenja duž granica“, rekao je Putin na konferenciji za novinare, prenosi TAS S.

Kako navodi Rojters, on je naveo i da je razumno da Rusija i Belorusija održe masovne vojne vežbe u blizini zapadnih granica, s obzirom na to da NATO gomila trupe u tom regionu.

Dodao je da se sa Lukašenkom saglasio da dve zemlje formiraju ujedinjeno tržište za gasne i naftne priozvode, a da cene gasa zadrže na sadašnjem nivou i u sledećoj godini.

Ruski predsednik rekao je da su tokom razgovora sa Lukašenkom dogovoreni svi programi za dalje produbljivanje integracionih procesa dve zemlje.

„Reč je o 28 takozvanih saveznih programa koji imaju za cilj unifikaciju zakonodavstva Rusije i Belorusije u različitim oblastima ekonomije, izjednačavanje uslova rada privrednih subjekata dveju zemalja, izgradnju zajedničkih finansijskih i energetskih tržišta, transportni prostor, formiranje i sprovođenje zajedničke industrijske i poljoprivredne politike“, objasnio je ruski lider.

Kako je naveo, za petak je planirano da se oni odobre na sastanku Saveta ministara Savezne države u Minsku, prenosi Sputnjik.

„Posle toga će biti doneti na odobrenje Vrhovnom državnom savetu Savezne države, čija je sednica planirana za kraj ove godine“, dodao je ruski predsednik.

Ruski lider je istakao da je razvoj ravnopravne i obostrano korisne saradnje u okvirima savezne države bio je i ostao bezuslovni strateški prioritet za Rusiju i Belorusiju.

Ruski predsednik nije isključio mogućnost stvaranja saveznog parlamenta Rusije i Belorusije u budućnosti, ali je dodao da se o tome za sada nije razgovaralo.

Rusija i Belorusija planiraju da integrišu nacionalne platne sisteme i stvore jedinstven prostor u okviru savezne države, dodao je Putin.

Putin je napomenuo da su neki od razvijenih saveznih programa usmereni na usklađivanje poreskog i carinskog zakonodavstva dve zemlje.

„Utvrđene su opšte smernice za formiranje jedinstvene monetarne politike u budućnosti. Primena valutne regulacije, integracija nacionalnih platnih sistema i stvaranje zajedničkog platnog prostora u okviru savezne države“, precizirao je ruski lider.

Lukašenko je rekao da je integracija Belorusije i Rusije isključivo obostrano korisna, svi programi imaju za cilj povećanje blagostanja naroda dve zemlje.

„Vreme je da pitamo naše kritičare u Belorusiji, kojih je jako mnogo – i begunce i takozvane opozicionere koji žive u Belorusiji koji kritikuju mene i vlast. Zato želim da ih pitam i želim da pitam kritičare naše integracije u Rusiji: gde vidite teg na nozi Ruske Federacije? Nema ničeg lošeg za narode Belorusije i Rusije u ovim programima i ne može da bude. Sve je usmereno na povećanje blagostanja naših naroda“, naglasio je Lukašenko.

Dodao je da je sa predsednikom Rusije detaljno razgovarao i o situaciji u Avganistanu.

„Danas smo detaljno razgovarali o aktuelnim međunarodnim problemima, našim odnosima sa susednim zemljama i savezima, detaljno smo se zadržali na situaciji u zonama nestabilnosti, pre svega u Avganistanu, sa stanovišta pretnji po nacionalnu bezbednost Savezne države Rusija i Belorusije“, istakao je Lukašenko.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.