U trendu

Putin i Pasinjan: Vazno sprovoditi sporazume o NKarabahu

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin i jermenski premijer Nikol Pašinjan su u telefonskom razgovoru potvrdili važnost sprovođenja trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Pašinjan je obavestio Putina o svojim razgovorima sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim u Briselu 6. aprila, navedeno je u saopštenju, preneo je TAS S.

S tim u vezi, Putin i Pašinjan potvrdili su važnost dosledne primene trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu koje su lideri Jermenije, Azerbejdžana i Rusije postigli 9. decembra 2020, 11. januara i 26. novembra 2021. godine, uključujući formiranje komisije za razgraničenje jermensko-azerbejdžanske granice i pokretanje projekata koji imaju za cilj obnavljanje ekonomskih i transportnih veza, stoji dalje u saopštenju.

Putin i Pašinjan su razmotrili i pripreme za Pašinjanovu posetu Rusiji.

Strane su razgovarale o hitnim pitanjima na bilateralnoj agendi, uključujući pripreme za predstojeću posetu jermenskog premijera Rusiji, navedeno je u saopštenju pres službe Kremlja.

Jermenija i Azerbejdžan postigli su u sredu dogovor o mirovnim pregovorima kako bi se rešile tenzije u Nagorno-Karabahu, teritoriji koja se graniči s obe nacije.

Dve bivše sovjetske republike u septembru 2020. ponovo su se sukobile zbog sporne oblasti Nagorno-Karabah, trideset godina posle rata koji je završen kada su Jermeni preuzeli kontrolu nad tom teritorijom. Tokom sukoba 2020, Azerbejdžan je povratio deo teritorije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar