U trendu

Putin: Ideje iz kineskog mirovnog plana korisne kao osnova za rešenje sukoba

MOSKVA/KIJEV 21. marta (Tanjug) – MNOGE IDEJE iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rešenje sukoba u Ukrajini, ali onda kada Zapad bude spreman da prekinu borbu “do poslednjeg Ukrajinca”, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

„Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno reÅ¡enje, kada Zapad i Kijev budu spremni“, rekao je Putin, prenosi TAÅ .

Istovremeno, Putin je naglasio da na drugoj strani „za sada nema takve spremnosti“ jer se Zapad bori u Ukrajini „do poslednjeg Ukrajinca“.

RUSIJA POZITIVNO ocenjuje stav Kine o ukrajinskom pitanju, dok Kina pozdravlja spremnost Rusije da započne pregovore, navodi se u zajedničkoj izjavi Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za ulazak u novu eru objavljenoj na sajtu Kremlja.

U izjavi se konstatuje da Kina ceni „posvećenost Rusije obnavljanju mirovnih pregovora Å¡to je pre moguće“ i ističe da i Rusija i Kina smatraju da se ciljevi i principi Povelje UN i međunarodno pravo moraju poÅ¡tovati, prenosi TAÅ .

Dve zemlje su takođe izrazile protivljenje formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

NAKON SASTANKA predsednika Rusije Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga iz Kremlja je danas saopšteno da su dva predsednika danas razgovarala o vojnoj saradnji Rusije i Kine.

U tom kontekstu u zajedničkoj izjavi se navodi da nuklearne sile ne bi trebalo da raspoređuju nuklearno oruÅŸje van svojih nacionalnih teritorija i da bi trebalo da povuku svo oruÅŸje koje se nalazi u inostranstvu, prenosi TAÅ .

Takođe je saopÅ¡teno da će dve strane redovno sprovoditi zajedničke patrole na moru i u vazduhu i organizovati zajedničke veÅŸbe, razvijati razmenu i saradnju u okviru svih postojećih mehanizama bilateralne saradnje i produbljivati uzajamno poverenje između oruÅŸanih snaga Rusije i Kine“.

Dve zemlje se protive pokuÅ¡ajima koriÅ¡ćenja svemira za oruÅŸanu konfrontaciju i preduzimaće mere da se suprotstave takvim aktivnostima, navodi se u zajedničkoj izjavi objavljenoj na sajtu Kremlja.

MOSKVA I PEKING nameravaju da zajednički štite međunarodnu energetsku bezbednost, uključujući kritičnu prekograničnu infrastrukturu i stabilnost lanaca proizvodnje i snabdevanja energentima, navodi se u današnjoj zajedničkom saopštenju Rusije i Kine objavljenom na veb stranici Kremlja, prenosi TAŠ.

MOSKVA I PEKING zabrinuti su zbog vojno-bioloških aktivnosti SAD i traşe objašnjenja u vezi sa tim, navodi se u zajedničkom saopštenju Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje koji ulaze u novu eru.

„Dve strane izraÅŸavaju ozbiljnu zabrinutost zbog vojno-bioloÅ¡ke aktivnosti SAD, koja se sprovodi kako na američkoj teritoriji, tako i van nje“, navodi se u danaÅ¡njem saopÅ¡tenju objavljenom na sajtu Kremlja, prenosi TAÅ .

SNABDEVANJE UKRAJINSKIH SNAGA oruşjem sa osiromašenim uranijumom primorava Moskvu da razmisli o tome kako da odgovori, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„To nas navodi da ozbiljno razmislimo o daljem toku razvoja događaja i o tome kako moÅŸemo da odgovorimo na ovu pretnju“, rekao je Å ojgu u intervjuu za emisiju Moskva. Kremlj. Putin na televiziji Rosija-1.

Ruski ministar odbrane je podsetio da je NATO već koristio takvu municiju u Srbiji na Kosovu gde je masovno, bez ikakvih sankcija, bombardovao mirne gradove i rušio mostove, navodi se u izveštaju TAŠ.

MINISTAR ODBRANE Ruske Federacije Sergej Šojgu nije danas odgovorio na pitanje novinara kada će biti okončana specijalna vojna operacija.

„Svaki rat se zavrÅ¡ava mirom“, odgovorio je Å ojgu na pitanje o izgledima za okončanje specijalne vojne operacije, ali nije rekao kada bi to moglo da se dogoditi, prenosi TAÅ .

PENTAGON PLANIRA da ubrza isporuku tenkova Abrams Ukrajini do jeseni.

Pozivajući se na izvor izvor upoznat sa situacijom, Rojters je preneo da se američka administracija, nakon viÅ¡emesečnog odbijanja da Ukrajini poÅ¡alje tenkove „zbog problema sa obukom i odrÅŸavanjem“, obavezala da će Kijevu isporučiti 31 moderni tenk tipa M1 Abrams.

ITALIJA ĆE NASTAVITI da pruÅŸa podrÅ¡ku Ukrajini u odbrani od ruske agresije, čak i po cenu naruÅ¡avanja rejtinga aktuelne vlade, saopÅ¡tila je danas italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Rezultati najnovije ankete pokazali su da vojna pomoć koju Italija pruÅŸa zvaničnom Kijevu nije popularna kod italijanskih birača, ali premijerka Meloni je u obraćanju Senatu naglasila da će vlada „nastaviti to da sprovodi jer je u skladu sa nacionalnim vrednostima i interesima“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.