U trendu

Putin: Ideje iz kineskog mirovnog plana korisne kao osnova za rešenje sukoba

MOSKVA/KIJEV 21. marta (Tanjug) – MNOGE IDEJE iz kineskog mirovnog plana za Ukrajinu mogu se koristiti kao osnova za rešenje sukoba u Ukrajini, ali onda kada Zapad bude spreman da prekinu borbu “do poslednjeg Ukrajinca”, saopštio je danas ruski predsednik Vladimir Putin posle razgovora sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

„Smatramo da su mnoge odredbe mirovnog plana koji je Kina iznela u skladu sa pristupom Rusije i da se mogu koristiti kao osnova za mirovno rešenje, kada Zapad i Kijev budu spremni“, rekao je Putin, prenosi TAŠ.

Istovremeno, Putin je naglasio da na drugoj strani „za sada nema takve spremnosti“ jer se Zapad bori u Ukrajini „do poslednjeg Ukrajinca“.

RUSIJA POZITIVNO ocenjuje stav Kine o ukrajinskom pitanju, dok Kina pozdravlja spremnost Rusije da započne pregovore, navodi se u zajedničkoj izjavi Ruske Federacije i Narodne Republike Kine o produbljivanju sveobuhvatnog strateškog partnerstva za ulazak u novu eru objavljenoj na sajtu Kremlja.

U izjavi se konstatuje da Kina ceni „posvećenost Rusije obnavljanju mirovnih pregovora što je pre moguće“ i ističe da i Rusija i Kina smatraju da se ciljevi i principi Povelje UN i međunarodno pravo moraju poštovati, prenosi TAŠ.

Dve zemlje su takođe izrazile protivljenje formiranju zatvorenih blokovskih struktura i suprotstavljenih tabora u azijsko-pacifičkom regionu.

NAKON SASTANKA predsednika Rusije Vladimira Putina i kineskog predsednika Si Đinpinga iz Kremlja je danas saopšteno da su dva predsednika danas razgovarala o vojnoj saradnji Rusije i Kine.

U tom kontekstu u zajedničkoj izjavi se navodi da nuklearne sile ne bi trebalo da raspoređuju nuklearno oružje van svojih nacionalnih teritorija i da bi trebalo da povuku svo oružje koje se nalazi u inostranstvu, prenosi TAŠ.

Takođe je saopšteno da će dve strane redovno sprovoditi zajedničke patrole na moru i u vazduhu i organizovati zajedničke vežbe, razvijati razmenu i saradnju u okviru svih postojećih mehanizama bilateralne saradnje i produbljivati uzajamno poverenje između oružanih snaga Rusije i Kine“.

Dve zemlje se protive pokušajima korišćenja svemira za oružanu konfrontaciju i preduzimaće mere da se suprotstave takvim aktivnostima, navodi se u zajedničkoj izjavi objavljenoj na sajtu Kremlja.

MOSKVA I PEKING nameravaju da zajednički štite međunarodnu energetsku bezbednost, uključujući kritičnu prekograničnu infrastrukturu i stabilnost lanaca proizvodnje i snabdevanja energentima, navodi se u današnjoj zajedničkom saopštenju Rusije i Kine objavljenom na veb stranici Kremlja, prenosi TAŠ.

MOSKVA I PEKING zabrinuti su zbog vojno-bioloških aktivnosti SAD i traže objašnjenja u vezi sa tim, navodi se u zajedničkom saopštenju Rusije i Kine o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje koji ulaze u novu eru.

„Dve strane izražavaju ozbiljnu zabrinutost zbog vojno-biološke aktivnosti SAD, koja se sprovodi kako na američkoj teritoriji, tako i van nje“, navodi se u današnjem saopštenju objavljenom na sajtu Kremlja, prenosi TAŠ.

SNABDEVANJE UKRAJINSKIH SNAGA oružjem sa osiromašenim uranijumom primorava Moskvu da razmisli o tome kako da odgovori, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.

„To nas navodi da ozbiljno razmislimo o daljem toku razvoja događaja i o tome kako možemo da odgovorimo na ovu pretnju“, rekao je Šojgu u intervjuu za emisiju Moskva. Kremlj. Putin na televiziji Rosija-1.

Ruski ministar odbrane je podsetio da je NATO već koristio takvu municiju u Srbiji na Kosovu gde je masovno, bez ikakvih sankcija, bombardovao mirne gradove i rušio mostove, navodi se u izveštaju TAŠ.

MINISTAR ODBRANE Ruske Federacije Sergej Šojgu nije danas odgovorio na pitanje novinara kada će biti okončana specijalna vojna operacija.

„Svaki rat se završava mirom“, odgovorio je Šojgu na pitanje o izgledima za okončanje specijalne vojne operacije, ali nije rekao kada bi to moglo da se dogoditi, prenosi TAŠ.

PENTAGON PLANIRA da ubrza isporuku tenkova Abrams Ukrajini do jeseni.

Pozivajući se na izvor izvor upoznat sa situacijom, Rojters je preneo da se američka administracija, nakon višemesečnog odbijanja da Ukrajini pošalje tenkove „zbog problema sa obukom i održavanjem“, obavezala da će Kijevu isporučiti 31 moderni tenk tipa M1 Abrams.

ITALIJA ĆE NASTAVITI da pruža podršku Ukrajini u odbrani od ruske agresije, čak i po cenu narušavanja rejtinga aktuelne vlade, saopštila je danas italijanska premijerka Đorđa Meloni.

Rezultati najnovije ankete pokazali su da vojna pomoć koju Italija pruža zvaničnom Kijevu nije popularna kod italijanskih birača, ali premijerka Meloni je u obraćanju Senatu naglasila da će vlada „nastaviti to da sprovodi jer je u skladu sa nacionalnim vrednostima i interesima“, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar