U trendu

Putin: Lanac tragičnih okolnosti kriv za pad ruskog aviona u Siriji

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je „lanac tragičnih okolnosti“ kriv za obaranje ruskog vojnog aviona s 15 članova posade, pošto ga je pogodila sirijska raketa

Putin je rekao da će Rusija povećati bezbednost svojih vojnika u Siriji pošto je oboren njen avion s 15 članova posade, preneo je Asošiejted pres.

Ruska vojska je saopštila da je avion Iljušin 20 slučajno pogodila jedna od raketa ispaljenih na četiri izraelska borbena aviona koji su kasno sinoć napadali mete u sirijskoj priobalnoj provinciji Latakija.

Putin je rekao da će Kremlj ispitati okolnosti u vezi s padom aviona. On nije direktno optužio Izrael za obaranje aviona, ali je rekao da podržava saopštenje ministarstva odbrane Rusije.

Navodeći da će biti pojačana bezbednost ruskih vojnika u Siriji, Putin je rekao da će te „korake svi primetiti“.

Rusko ministarstvo odbrane je prethodno optužilo Izrael da je odgovoran za obaranje aviona, navodeći da su izraelski avioni „odgurali“ ruski avion na liniju vatre. Ministarstvo je optužilo izraelsku vojsku za „namernu provokaciju“.

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu rekao je u telefonskom razgovoru s izraelskim kolegom Avigdorom Libermanom da je Izrael „potpuno kriv“ za smrt 15 ljudi i dodao da Rusija „zadržava pravo“ da odgovori na postupke Izraela.

Šojgu je rekao da Rusija nije bila obaveštena o operaciji Izraela u toj oblasti uprkos posebnoj liniji komunikacije izmedju dve zemlje koja bi trebalo da spreči takve nesreće.

Izrael je izrazio žaljenje zbog pogibije članova posade ruskog aviona, ali smatra da je režim sirijskog predsednika Bašara Asada u „potpunosti odgovoran“, rekao je portparol izraelske vojske Ronen Manelis.

Manelis je potvrdio da je izraelska vojska napala postrojenje u kome se proizvodilo „precizno smrtonosno oružje“ koja je navodno trebalo da bude prebačeno libanskom Hezbolahu u ime Irana.

On je rekao da su izraelski avioni „bili već u vazdušnom prostoru Izraela“ kada je oboren ruski avion, a da je sirijska protivvazdušna odbrana „pucala nasumično“, te da se nije trudila da utvrdi da ruski avioni nisu uzleteli.

Izraelski napad se dogodio oko 22 časa. Izvela su ga četiri borbena aviona F-16, a oboren je ruski Iljušin 20.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.