Putin legalizovao deportaciju stanovnika anektiranih teritorija koji odbijaju rusko državljanstvo

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz koji će ruskim vlastima omogućiti da sa pripojenih ukrajinskih teritorija deportuju osobe koje odbijaju rusko državljanstvo.

Prema juče objavljenom ukazu, stanovnici Ukrajine koji poseduju pasoše međunarodno nepriznatih entiteta Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika i koji žive u četiri anektirane oblasti, moraju ili da postanu državljani Rusije ili da se izjasne da to ne žele, navodi portal Meduza.

Svako ko odluči da ne prihvati rusko državljanstvo smatraće se stranim državljaninom počev od 1. jula 2024. godine, i moći će da bude deportovan sa bilo koje teritorije koju Rusija smatra svojom, stoji u ukazu.

Ukaz sadrži i paragraf o deportaciji osoba koje „predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednost“ Rusije, u kojem se navodi da će biti deportovani svi stanovnici anektiranih teritorija koji se zalažu za „nasilnu promenu osnova (ruskog) ustavnog poretka“, koji finansiraju „terorističke“ ili „ekstremističke“ aktivnosti ili učestvuju na neodobrenim protestima. Posle deportacije, njima će biti zabranjen ulazak u Rusiju.

Moskva je krajem septembra 2022. proglasila aneksiju četiri oblasti na istoku i jugu Ukrajine (Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje), gde su prethodno održani referendumi o priključenju Rusiji, koje međunarodna zajednica ne priznaje.

Rusija kontroliše delove te četiri oblasti, dok Ukrajina tvrdi da će povratiti kontrolu nad njima i optužuje Moskvu da pokušava da primora njihove građane da prihvate rusko državljanstvo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.