U trendu

Putin Merkelovoj: Razmeštanje trupa je unutrašnje pitanje

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa nemackom kancelarkom Angelom Merkel objasnio da je Rusija slobodna da svoje oružane snage razmešta unutar svoje teritorije po svom slobodnom nahođenju, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kancelarka Merkel je u telefonskom razgovoru zatražila od Putina da ne povećava vojno prisustvo na granici sa Ukrajinom, podseća ruska agencija Tas s.

„Predsednik je pružio potrebna objašnjenja. Prvo, apsolutno smo slobodni da premeštamo svoje oružane snage i bilo koje druge jedinice na teritoriji Rusije po sopstvenom nahođenju. Kao drugo, Ukrajina se nesumnjivo pretvara u potencijalno vrlo nestabilan region, a svaka zemlja koja blizu svojih granica ima nestabilnu i eksplozivnu regiju, preduzima mere za očuvanje sopstvene bezbednosti“, izjavio je Peskov.

Peskov je, međutim, naglasio da Rusija ne predstavlja pretnju za druge zemlje.

„Čitav svet, uključujući Rusiju, preduzeće mere da se spreči da se u Ukrajini ponove događaji iz Srebrenice 1995. godine, u slučaju da se u Ukrajini obnovi vojna akcija u punom obimu“, izjavio je portparol Kremlja.
„U slučaju da započnu vojne akcije u Ukrajini i u slučaju potencijalnog ponavljanja ljudske katastrofe slične Srebrenici,
o čemu je, inače, predsednik Putin već govorio, ni jedna zemlja na svetu neće ostati ravnodušna. I sve zemlje, ukljucujući Rusiju, preduzimaće mere kako se takve tragedije ne bi ponovile“, izjavio je Peskov.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.