U trendu

Putin: Moskva će delovati ako NATO pređe „crvene linije“

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio danas da će Rusija biti prinuđena da reaguje ako NATO pređe njene „crvene linije“ u vezi sa Ukrajinom, navodeći da će Moskva smatrati „okidačem“ razmeštanje određenih ofanzivnih raketnih kapaciteta na tlu Ukrajine.

Putin je na investicionom forumu u Moskvi rekao da se nada da će zdrav razum prevladati na svim stranama, ali da želi da NATO bude svestan zabrinutosti Rusije u pogledu sopstvene bezbednosti, a u vezi sa Ukrajinom, prenosi agencija Rojters.

„Ako se na teritoriji Ukrajine pojave neki udarni sistemi, vreme leta do Moskve biće 7-10 minuta, a pet minuta u slučaju upotrebe hipersoničnog oružja. Samo zamislite to“, izjavio je Putin.

„Šta da radimo u takvom scenariju? Moraćemo onda da napravimo nešto slično u odnosu na one koji nam na taj način prete. A to možemo i sada“, poručio je Putin.

Prema njegovim rečima, Rusija je upravo uspešno testirala hipersoničnu raketu koja će biti u upotrebi početkom nove godine i koja ima vreme leta od 5 minuta i brzinu devet puta veću od brzine zvuka.

„Stvaranje takvih pretnji (u Ukrajini) predstavlja crvene linije za nas. Ali nadam se da do toga neće doći. Nadam se da će prevladati osećaj zdravog razuma i odgovornosti kako kod naše dve zemlje tako i kod svetske zajednice“, izjavio je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da Rusija ima opravdane zabrinutosti zbog, kako kaže, činjenice da se u blizini njenih granica izvode vežbe velikih razmera, uključujući i one neplanirane, kao što je nedavno bio slučaj u Crnom moru, kada su strateski bombarderi leteli 20 kilometara od ruske granice.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar