Putin: Najgrandioznija pobeda odredila budućnost planete

MOSKVA – Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin porucico je svom govoru na Vojnoj paradi, povodom obeležavanja 75. godina od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, da je to najgrandioznija pobeda u istoriji koja je odredila budućnost planete.

Paradi na Crvenom trgu u Moskvi prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, a u tradicionalnoj smotri ove godine učestvuju vojnici iz 19 zemalja, među kojima i gardisrti Vojske Srbije.

„Čestitam vam 75. godišnjicu pobede u Velikom otadžbinskom ratu, pobede koja je odredila budućnost planete za naredne decenije i zauvek je u istoriji ostala kao najgrandioznija po svom razmeru i značaju i duhovnoj i moralnoj visini“, naglasio je Putin.

Podseća da je ovo 75. godišnjica tradicionalne proslave pobede, koja se u Rusiji održava 24. juna, kada je kod Kremlja održana legendarna parada pobednika.

„Ostala je u istoriji kao pobeda dobra nad zlom, mira nad ratom i života nad smrću“, istakao je Putin.

Predsednik Rusije kaže da je to bila parada svih branilaca otadžbine, kao znak suirovog upozorenja, kada su Crvenim trgom prošli pukovi sa frontova i svi koji su učestovali i pobednički se vratili kući, kao znak pravedne osvete i upozorenja.

„Prisustvovali su svi koji su se hrabro borili za otažbinu i danas se klanjamo svetoj uspomeni na sve one koji se nisu vratili iz rata, na naše očeve, dedove, sinve, kćeri, muževe, žene, braću, sestre, rodbinu i prijatelje… tugujemo za veteranima koji su nas već napustili i zato minut ćutanja u njihovo ime“, poručio je Putin nakon čega je usledio minut ćutanja.

Uvek ćemo pamititi da je sovjetski narod porazio nacizam i doneo kraj strašnoj tragediji holokausta, rekao je Putin i zapitao šta bi se desilo sa svetom da u njegovu zaštitu nije stala Crvena armija.

„Težili su da unište neprijatelja i da se vrate kućama i za sloboru Evrope su platili ogromnu cenu. Stotine hiljada boraca su pale u stranim zemljama, sovjetski narod je podneo osnovni teret borbe protiv nacizma. Te 1941. preko 80 sila nemačke i njenih satelita je bilo protiv S S SR-a, ta ramada je bila ipak a nemoćna pred jedinstovm sovjetskog naroda i savladali su 600 neprijateljskih divizija, uništeno je 75 odsto tenkova, aviona, i oruđa neprijatelja. To je časna i ničim nepomućena istina o ratu. Naša je obaveza da je čuvamo i predamo našoj deci, unucima i praunicima“.

Putin je istakao da su gosti iz različitih zemalja došli da iskažu poštovanje svima koji su odbranili mir na planeti.

„Nećemo zaboraviti doprinos naših saveznika u postizanju pobede i poštujemo hrabre borce svih zemalja antihilterovske koalicije koji su se hrabro borili u zemljama Evrope“, kazao je Putin.

Ističe da se tu vidi vrednost čoveka, i koliko je važan mir i spokojan život, kao i da shvatamo koliko je važno učvršćivanje prijateljstva među narodima i otvorenost i dijalog po pitanju najvaznzijih stvari na međunarodnoj sceni.

Zato je važno stvaranje opšteg sistema bezbenodsti za svet koji se brzo menja i samo zajedno ga možemo zaštititi od novih opasnih pretnji, poručio je Putin.

„Učinićemo sve da pamćenje na vaše herojske podvige nikada ne nestane, slava pokolenju koja je pobedila nacizam, slava junacima otadžbinskog rata, uraaaa“, uzviknuo je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.