U trendu

Putin: „NATO radi šta želi, mi nemamo gde da se povučemo“

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da predlozi Moskve o bezbednosnim garancijama upućeni NATO nisu ultimatum i da Rusija očekuje konstruktivan i suštinski razgovor sa jasnim i konačnim rezultatom koji će obezbediti jednaku bezbednost za sve.

Putin je ocenio je da je širenje NATO na istok posledica euforije posle pobede u Hladnom ratu i pogrešne procene i dodao da je Rusija spremna da preduzme vojno-tehničke mere ako se NATO približi njenim granicama.

On je na sednici kolegijuma Ministarstva odbrane u proširenom sastavu, rekao da Sjedinjene Države i saveznici moraju da shvate da Rusija jednostavno „nema gde da se povuče“ ako se njihovo oružje pojavio u Ukrajini, prenosi TAS S.

„Oni rade šta žele. Ali ono što sada rade na teritoriji Ukrajine ili što će pokušati ili uraditi, to nije na hiljade kilometara daleko od naše granice. To je na pragu naše kuće. Moraju da shvate da mi jednostavno nemamo gde dalje da se povučemo“, naglasio je Putin.

On je izrazio veliku zabrinutost zbog raspoređivanja američkih antibalističkih raketnih sistema nedaleko od ruske granice.

Podsetio je na američke akcije ranijih godina kada su podržavali njihove navodne interese i njihovu navodnu bezbednost hiljadama kilometara daleko od teritorije SAD.

„Uradili su najgore stvari bez sankcija Saveta bezbednosti UN“, dodao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.