U trendu

Putin: Ne davati predsednička ovlašćenja Državnom savetu

MOSKVA – Ruski predsednik usprotivio se da se ovlašćenja predsedničkog nivoa daju Državnom savetu ili Savetu bezbednosti, navodeći da bi to rezultiralo podelom društva i dvostruke vlasti.

On je prilikom obraćanja u državnoj Dumi rekao da je uveren da je Rusiji apsolutno potreban jak „predsednički vertikalan lanac komande“ čime se jasno usprotivio ideji prelaska na parlamentarnu vlast, prenosi Tas s.

„Prebacivanje ovlašćenja na predsedničkom nivou na druga tela ili centre moći, a koje nije direktno birao narod, bilo bi veoma pogrešno. Štaviše, bilo bi rizično“, rekao je Putin.

Putin je dodao i da bi bilo neprimereno uklanjanje ograničenja predsedničkog mandata, jer je za dinamiku razvoja zemalja potrebna rotacija moći.

„Stabilnost bi trebalo da bude važnija i prioritet, posebno u vreme kada zemlja ima doista problema. Nakon sticanja političke, ekonomske, socijalne održivosti i zrelosti, kada država postaje moćnija i manje ranjiva spolja, tada je rotacija moći ta koja dolazi u prvi plan“, ocenio je Putin.

Prema njegovim rečima, predloženi ustavni amandman kojim bi mu bilo omogućeno da se ponovo kandiduje na predsedničkim izborima zasnovan je na glasovima naroda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar