U trendu

Putin: Nema dokaza da je sirijska vojska koristila hemijsko oružje

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da su SAD prekršile medjunarodno pravo napadom na sirijsku vojsku bez obezbedjivanja dokaza da je sirijski režim upotrebio hemijsko oružje.

„Kako su NATO saveznici reagovali? Svi su klimali glavama kao lutke, bez analiziranja dogadjaja. Gde je dokaz da su sirijske snage upotrebile hemijsko oružje? Nema nijednog“, izjavio je Putin u intervjuu za televiziju Mir, uoči današnje posete američkog državnog sekretara Reksa Tilersona Moskvi.

Putin je rekao da je „očigledna činjenica“ da je prekršeno medjunarodno pravo i da je napad iz vazduha izveden na suverenu zemlju bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

„I uprkos tome što je jasno prekršeno medjunarodno pravo, svi su saglasni s tim, prihvataju to i počinju da klimaju glavom (u znak odobravanja) i izražavaju podršku“, izjavio je Putin u intervjuu čiji su delovi objavljeni na vebsajtu televizije.

Američki predsednik Donald Tramp je 7. aprila naredio napad krstarećim raketama na sirijsku vojnu bazu u provinciji Homs, kao odgovor na navodni napad sirijske vojske hemijskim oružjem u provinciji Idlib tri dana ranije.

Putin je ranije optužbe o upotrebi hemijskog oružja u Siriji uporedio sa invazijom na Irak 2003. godine zbog navodnog oružja za masovno uništenje koje nikada nije pronadjeno.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.