U trendu

Putin: Neredi čin agresije, pokušaj spoljnog mešanja

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da događaji u Kazahstanu nisu prvi ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje stvari država i da su tokom nereda korišćene kako je rekao, „majdanske tehnologije“, uključujući i informatičku podršku.

Putin je na vanrednoj sednici Saveta za kolektivnu bezbednost ODKB, održanoj u formi video konferencije, rekao da su iskoršćene „dobro organizovane grupe militanata“, koje su, kako je ocenio, „očigledno obučene u terorističkim kampovima u inostranstvu“.

„Njihov napad na Kazahstan je u suštini bio čin agresije i na to je bilo neophodno reagovati bez odlaganja“, istakao je Putin, prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Dodao je da je jasno da neredi u Kazahstanu nisu spontana akcija zbog poskupljenja goriva.

„Pretnju po državnost Kazahstana ne predstavljaju spontani protesti zbog cene goriva, već činjenica da su destruktivne unutrašnje i spoljne sile iskoristile situaciju“, rekao je Putin.

Istakao je da događaji u Kazahstanu nisu prvi i ni poslednji pokušaj spoljnog mešanja u unutrašnje stvari država Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), ali da mere koje je ta organizacija preduzela pokazuju da neće dozvoliti destabilizaciju situacije u državama članicama niti scenario takozvanih obojenih revolucija.

Putin je dodao da će snage ODKB-a biti u Kazahstanu dok predsednik te države bude smatrao da ima potrebe za tim, a da će, nakon izvršenja zadataka, kontingent biti povučen iz zemlje.

Šef ruske države je istakao da je ODKB pokazao svoj potencijal i sposobnost da brzo deluje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)