U trendu

Putin o izveštaju IARA, vlastima u Kijevu, Borelju. . .

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je Ukrajina predstavljala opasnost nuklearnoj sigurnosti Evrope, jer je granatirala nuklearku Zaporožje i dodao da Rusija nema vojnu opremu u elektrani.

On je rekao da veruje izveštaju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja je bila u poseti nuklearki, ali je istovremeno kritikovao jer nije reklvela da Ukrajinu treba kritivi za granatiranje elektrane, preneo je Rojters.

Putin se osvrnuo i na vlasti u Kijevu.

„Uvek ukazujemo u diskusijama sa evropskim partnerima na neonacistički trag u aktuelnoj vladi Kijeva“, rekao je Putin, prenosi agencija RIA Novosti.

Govorio je i o šefu diplomatije EU Žozepu Borelju navodeći da je tokom međuparlamentarne konferencije u Pragu o pitanjima spoljne politike i bezbednost odgovarajući na pitanja poslanika prešao na maternji španski jezik kako bi, kako je rekao, preciznije i brže odgovorio na veći broj pitanja.

Kako objasnio, prevod na engleski jezik obezbedila je Češka, a u prenosu se nije čulo šta govori Borelj, nego prevodilac.

Zatim je štonski poslanik tokom sednice postavio pitanje koristeči formulaciju „fašistička Rusija“, a Borelj je u odgovoru citirao pitanje, pominjući isti izraz.

Međutim, kako je naveo Putin, prevodilac nije naglasila da je to bio citat, već je to predstavila kao izjavu Borelja.

„On govori svojim jezikom, on je veliki specijalista u ovoj oblasti“, rekao je Putin i dodao da je Borelj i ranije govorio da treba „poraziti Rusiju posle bitke“.

„Čudan diplomatski stav. Da je on ministar odbrane neke zemlje ova retorika bi bila razumljiva, ali za šefa diplomatije EU ovo je veoma čudno, ali neka mu Bog sudi“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je rekao i da je bivši novinar Ivan Safronov, koji je osuđen na 22 godine zbog izdaje, prenosio poverljive informacije zapadnim obaveštajnim agencijama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar