U trendu

Putin odobrio novu rusku Pomorsku doktrinu

SANKT PETERBURG – Predsednik Rusije Vladimir Putin odorio je novu rusku Pomorsku doktrinu, za koju je rekao da ocrtava granice i blasti nacionalnih interesa zemlje.

„Odobrena je nova ruska Pomorska doktrina. Otvoreno smo odredili granice i oblasti ruskih nacionalnih interesa, kako ekonomskih tako i vitalnih strateških oblasti. Pre svega, to su naše arktičke vode, vode Crnog, Ohotskog i Beringovog mora, Baltički i Kurilski moreuz. Mi ćemo svim sredstvima čvrsto obezbediti njihovu zaštitu“, naglasio je Putin na Glavnoj pomorskoj paradi u Sankt Peterburgu, preneo je TAS S.

Kako je istakao ruski lider, sposobnosti Ratne mornarice su ovde ključna reč.

„Ona je u stanju da se brzo suprotstavi svima onima koji se usude da zadiru u naš suverenitet i slobodu i uspešno i časno izvršava strateške zadatke na granicama naše zemlje i u bilo kom delu Svetskog okeana“, rekao je Putin.

Istakao je da najnovija dešavanja zahtevaju adekvatne i odlučne akcije Rusije.

„Sadašnji uslovi zahtevaju da preduzmemo adekvatne, brze i odlučne akcije. Siguran sam da je sadašnja generacija mornara i oficira pouzdan i trajni oslonac otadžbine. Za sve nas otadžbina je svetinja i njena zaštita je uzvišena dužnost i suština života svakog od nas“, rekao je ruski predsednik.

Naveo je da će isporuka najsavremenijih hipersoničnih raketnih sistema „Cirkon“ oružanim snagama Rusije početi u narednim mesecima, a da će fregata „Admiral Gorškov“ biti prvi nosilac tog naoružanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.