U trendu

Putin opet imenovao Kadirova za lidera Čečenije

Predsednik Rusije Vladimir Putin postavio je danas Ramzana Kadirova ponovo za predsednika ruske republike Čečenije, uprkos zahtevima za njegovu smenu zbog navodne umešanosti u ubistvo ruskog opozicionog lidera.

Kadirov je pomogao Putinu u stabilizovanju Čečenije posle dva rata za nezavisnost od Rusije, što mu je praktično obezbedilo imunitet od federalnih službi, ocenjuje agencija Asošiejted pres.

Američka agencija navodi da je Kadirov zbog svojih privilegija i ponašenja, stekao brojne neprijatelje u ruskim pravosudnim službama čiji su zvaničnici tražili smenu čečenskog lidera.

„Vaš mandat završava 5. aprila, kako ste spomenuli. Na osnovu onog što ste uradili prethodnih godine, pre svega za čečenski narod i one koji žive u republici, ali i za Rusiju u celini, potpisao sam danas ukaz za imenovanje vršioca dužnosti rukovodioca  Čečenske Republike, s nadom da ćete učestvovati na septembarskim izborima“, rekao je Putin Kadirovu, a prenosi Sputnjik.

AP navodi da je zbog ubistva opozicionog lidera Borisa Nemcova prošle godine, povećan pritisak na Kadirova, pošto je osumnjičeni za ubistvo bio pripadnik bezbednosnih snaga Čečenije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.