U trendu

Putin optužio SAD da odugovlače ukrajinski sukob i da destabilizuju svet

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas SAD da odugovlače ukrajinski sukob i nastoje da „destabilizuju“ svet nedavnom posetom predsednice američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Nancy) Tajvanu.

„Situacija u Ukrajini pokazuje da SAD nastoje da odugovlače taj sukob. I to čine tako što neguju mogućnost sukoba u Aziji, Africi i Latinskoj Americi“, rekao je Putin u obraćanju na Medjunarodnoj bezbednosnoj konferenciji u Moskvi.

Putin je posetu Nensi Pelosi Tajvanu ocenio kao deo američke strategije za destabilizaciju situacije u tom regionu.

„Američka avantura sa Tajvanom nije samo putovanje neodgovornog političara, već deo svesne i namerne strategije za destabilizaciju i stvaranje haosa u regionu i svetu“, smatra ruski predsednik.

Putin je dodao da ta poseta predstavlja „drsko pokazivanje (američkog) nepoštovanja suvereniteta drugih zemalja i medjunarodnih obaveza“. Ocenio je da je to bila „pažljivo pripremljena provokacija“.

Odnosi SAD i Rusije, koja od 24. februara vodi ofanzivu u Ukrajini i koja je poslednjih meseci više puta osudjivala isporuke američkog oružja ukrajinskim vlastima, doživljavaju period napetosti bez presedana.

Rusija, kojoj su zbog rata u Ukrajini uvedene teške sankcije, nastoji da ojača svoje odnose sa zemljama Afrike i Azije, posebno sa Kinom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar