U trendu

Putin optužio zapadne službe da su pomagale Ukrajini u izvođenju sabotaža

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas zapadne obaveštajne agencije da su pomagale Ukrajini u izvođenju akata sabotaže i pozvao zvaničnike Rusije da snažnije odgovore.

Tokom razgovora sa članovima Saveta bezbednosti Rusije, u čijem je fokusu bilo jačanje kontrole nad četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija pripojila u septembru, Putin je kazao da su te teritorije bile suočene sa ukrajinskim granatiranjem i aktima sabotaže sa ciljem zastrašivanja lokalnog stanovništva.

„Ima razloga da verujemo da su kapaciteti trećih zemalja, zapadnih specijalnih službi, bili uključeni u pripremu akata sabotaže i terorističkih napada“, kazao je Putin, ne navodeći detalje ni bilo kakve dokaze, navodi američka agencija Asošiejted pres.

Dodao je da vlasti moraju da deluju „oštro i efikasno kako bi osigurale kontrolu nad situacijom“.

Nekoliko zvaničnika koje je Moskva imenovala u četiri pripojene oblasti (Lugansk, Donjeck, Herson i Zaporožje) ubijeno je i ranjeno u nizu bombaških i drugih napada.

Putin je pozvao zvaničnike da pojačaju napore radi pune integracije te četiri oblasti u Rusiju i zaštite lokalnog stanovništva od ukrajinskih napada.

„Oni moraju da vide i da osete da cela naša velika zemlja stoji iza njih i mi ćemo učiniti sve da ih zaštitimo“, kazao je Putin na sastanku, prenošenom na televiziji.

Prilikom primanja akreditiva od stranih ambasadora, uključujući novu američku ambasadorku Lin Trejsi, Putin je danas u Kremlju naveo da je u korenu današnjeg rusko-ukrajinskog sukoba podrška Vašingtona masovnim protestima u Kijevu 2014. godine, kada je sa vlasti zbačen proruski predsednik Ukrajine Viktor Janukovič, prenosi AP.

„Odnosi Rusije i SAD, koji direktno utiču na globalnu stabilnost i bezbednost, nalaze se u dubokoj krizi. Ona je ukorenjena u principijelno različitim pristupima oblikovanju modernog svetskog poretka“, rekao je Putin.

On je na ceremoniji u Kremlju kazao i da su se odnosi Rusije i Evropske unije u poslednje vreme „ozbiljno pogoršali“, iako Moskva očekuje njihov postepeni oporavak, prenosi ruska agencija TASS.

„Šef misije Evropske unije, koji je prisutan ovde, verovatno deli stav da su se odnosi Unije sa Rusijom ozbiljno pogoršali poslednjih godina, na naše veliko žaljenje“, naveo je Putin.

Moskva veruje da je to zbog činjenice da je EU napustila svoju „glavnu početnu funkciju proširenja ekonomske saradnje, integracije na evropskom kontinentu, inicirajući geopolitički sukob sa Rusijom“ umesto toga, dodao je Putin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar