U trendu

Putin podržava amandman koji mu omogućava ostanak na vlasti

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da podržava predloženi ustavni amandman koji bi mu omogućio još jedan mandat i ostanak na vlasti, javlja AP.

Putin je pružio podršku amandmanu koji je predložila poslanica iz vladajuće stranke „Ujedinjena Rusija“ Valentina Tereškova i prva žena kosmonaut koja je bila u svemiru.

Tereškova je pozvala na ukidanje ograničenja predsedničkih mandata koja bi omogućula da se sadašnji šef države  još jednom kandiduje za predsednika.

„Ne radi se o njemu, već o nama, ruskom narodu i našoj budućnosti. Zašto komplikovati stvari i stvarati nepotrebne prepreke? Moramo da planiramo pošteno i otvoreno. Ili, možda, da ograničenja predsedničkih mandata brišemo iz Ustava“, rekla je ona danas na zasedanju Državne dume, prenosi TASS.

„Ako to zahteva situacija, ako je to ono što narod želi, sadašnji šef države trebalo bi da ima mogućnost po zakonu da se kandiduje za predsednika u skladu sa Ustavnim izmenama“, dodala je Tereškova.

O ustavnim amandmanima gradjani će glasati na referendumu 22. aprila.

Putin je rekao da smatra da je ukidanje ograničenja nepotrebno, ali je podržao ideju o reviziji gornje granice.

Važeći zakon ograničava predsednike na dva uzastopna mandata a Putinu aktuelni mandat ističe 2024. godine.

On je na vlasti više od 20 godina i tako je postao ruski vodja sa najdužim „stažom“ na vlasti od sovjetskog diktatora Josifa Staljina.

Vladimir Putin je u januaru predložio izmene ruskog ustava koje bi donela povećanje ovlašćenja parlamenta i vlade.
Ovo je prvi put od 1993. godine da Rusija planira da izmeni ustav .

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.