U trendu

Putin potpisao nove zakone: Doživotna robija za obučavanje za diverzije

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon kojim je predviđena krivična odgovornost, uključujući doživotnu zatvorsku kaznu, u slučaju stvaranja grupe za diverzije na teritoriji Rusije, obučavanja za diverzije i saučestvovanje u diverzijama, njihovog finansiranja i propagande.

Jedan od autora zakona, predsednik Odbora Dume za bezbednost Vasilij Piskarjov naveo je podatke Glavnog tužilaštva o tome da je broj diverzija u Rusiji porastao više od 20 puta – prošle godine izvršena je jedna diverzija, ove 21, preneo je Sputnjik.

Putin je potpisao i zakon kojim se utvrđuje da vlasnik internet servisa za postavljanje oglasa sa dnevnom publikom od preko 100.000 korisnika može biti ili pravno lice ili državljanin Ruske Federacije koji nema državljanstvo druge zemlje.

Dokument je objavljen na zvaničnom portalu pravnih informacija i stupa na snagu 1. marta 2023. godine.

Ruski lider takođe je potpisao zakon koji zabranjuje informacije o metodama nelegalne proizvodnje municije i predviđa blokiranje internet resursa koji sadrže takve informacije.

Dokument se odnosi na zabranjene informacije o načinima i metodama nelegalne proizvodnje municije za oružje.

Iz zabrane se isključuje širenje informacija o načinima i metodama samoopremanja patrona za civilno dugocevno vatreno oružje, što je sada dozvoljeno Zakonom o oružju.

Ovim zakonom, takođe, predviđa se blokiranje sajtova i pojedinačnih stranica na internetu koje sadrže takve informacije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar