U trendu

Putin razgovarao s vodjom Ujedinjenih Arapskih Emirata o nafti, odnosima, Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je u Sankt Peterburgu razgovarao s vodjom Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeikom Mohamedom bin Zajedom al Nahjanom.

U izjavama na početku razgovora Putin je pozdravio veze dve zemlje kao važne za regionalnu i globalnu stabilnost.

Putin je pozdravio i nedavnu odluku organizacije zemalja-proizvodjača nafte „OPEK plus“ u kojoj je i Rusija, da ograniče proizvodnju i time „stabilizuju globalno tržište“ i učvrste cene. Putin je rekao da „te odluke, to delovanje nisu usmereni ni protiv koga“.

„Cilj našeg delovanja je osiguranje stabilnosti na globalnim energetskim tržištima da bi se potrošači energetskih resursa i oni koji se bave proizvodnjom i snabdevanjem, osećali smireno, stabilno i s poverenjem, da se pomogne uspostavljanju ravnoteže izmedju ponude i tražnje“, rekao je Putin.

Odluka „OPEK-a plus“ da smanji proizvodnju nafte za dva miliona barela dnevno, razljutila je Zapad gde su mnogi to videli kao potez koji će pomoći Putinu da finansira ruski rat u Ukrajini. Smanjenje proizvodnje takodje preti da očekivanim povećanjem cena benzina oteža situacija za predsednika SAD Džoa Bajdena i njegovu Demokratsku stranku uoči novembarskih izbora za Kongres.

Ujedinjeni Arapski Emirati održali su bliske poslovne veze sa Rusijom i nastojali su da se uzdrže od priključivanju sankcijama koje su SAD i drugi zapadni saveznici uveli Moskvi zbog rata u Ukrajini.

Putin je pozdravio Al Nahjana zbog njegovih napora za posredovanje koji su, kako je rekao, pomogli u rešavanju nekih „zaista osetljivih humanitarnih pitanja“ u Ukrajini.

„Znam za vašu brigu o razvoju situacije i želju da doprinesete rešenju svih spornih pitanja uključujući današnju krizu u Ukrajini, rekao je Putin.

Šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan stigao je u Rusiju iz Beograda gde je razgovarao s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar