U trendu

Putin: Razvoj odnosa sa Afrikom među prioritetima Rusije

SOČI – U Sočiju je danas počeo prvi Rusko-afrički samit na kojem, pored ruskog predsednika Vladimira Putina, učestvuju šefovi delegacija 54 afričke zemlje.

Otvarajući samit Putin je rekao da je razvoj ekonomskih i bezbednosnih veza sa afričkim kontinentom među najvišim spoljnopolitičkim prioritetima Moskve.

„Afričke države dobijaju politički i ekonomski značaj i pozicioniraju se kao važan stub u multipolarnom svetu preuzimajući aktivniji stav u oblikovanju odluka međunarodne zajednice kada je reč o važnim pitanjima regionalne i globalne agende“, rekao je Putin.

On je najavio da Rusija planira da intenzivira saradnju sa afričkim zemljama u borbi protiv terorizma i ekstremizma.

„Sprovodi se saradnja u vojniim i vojno-tehničkim poljima radi jačanja borbene gotovosti vojski afričkih zemalja. Rusija ima efektivne sporazume o vojno-tehničkojs aradnji sa više od 30 zemalja koje snabdeva oružjem i opremom“, rekao je Putin.

Rusija se, kako je naveo, zalaže za to da afričke države rešavaju lokalne konflikte, prenosi TAS S.

Putin je pozdravio ideju da se Rusko-afrički samit održava svake treće godine, a predložio je i održavanje godišnjih političkih konsultacija šefova diplomatija.

Najavio je da će danas biti potpisan i memorandum o razumevanju između Komisija Evroazijske ekonomske unije i Afričke unije.

Kako Rojters prenosi, trgovinska razmena Rusije i afričkih zemalja porasla je prošle godine na 20 milijardi dolara, ali Moska i dalje nije među pet najznačajnijih partnera na afričkom kontinentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.