U trendu

Putin rekao da sankcije 'mogu' imati 'negativne' posledice na privredu Rusije

 Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da međunarodne sankcije protiv Moskve zbog njene ofanzive u Ukrajini, „mogu“ srednjoročno imati „negativne“ posledice na rusku privredu, iako se poslednjih meseci hvalio time kako se privreda Rusije prilagodila sankcijama.
„Sankcije nametnute kratkoročno ruskoj privredi, mogu zaista imati negativan efekat na nju“ upozorio je ruski predsednik tokom sastanka s Vladom kojeg je prenosila televizija.

Ovo je prvi put da je Putin javno priznao da niz međunarodnih sanicija koje pogađaju mnoge sektore ruske privrede, uključujući i strateški naftni sektor, utiču na njenu privredu, navodi Frans pres.

Putin je rekao da je sada, nešto više od godinu dana od početka ruske ofanzive u Ukrajini, nezaposlenost na najnižem novou od 3,6 odsto i da će krajem marta inflacija pasti ispod četiri odsto, posle skoka cena od 20 odsto u proleće prošle godine.

„Ali to ne znači da su svi problemi već rešeni“, rekao je on članovima Vlade.

„To što se vraćamo na put rasta ne znači da treba da se opustimo“, rekao je on i pozvao da se „garantuje ekonomski suverenitet“ Rusije.

On je pozvao Vladu i šefove ekonomskih sektora da osiguraju brzo pokretanje novih projekata u proizvođačkoj industriji, posebno visokotehnoloških proizvoda, što je sektor pogođen odlaskom stručnjaka u inostranstvo.

„Naš finansijski sistem treba da odigra važnu ulogu da odgovori na potrebe naših izvoznika. I treba da zamenimo zapadne firme koje su radile u tom sektoru“, reklao je on.

Putin je ovo izjavio nedelju dana posle sasastanka sa svojim kineskim kolegom Si Đinpingom u Moskvi, kada su obojica lidera rekla da hoće da „prodube“ rusko-kineske odnose.

Međutim, kako navodi Frans pres, posmatrači u tome vide sve veću zavisnost Rusije od Pekinga čija privreda je u velikoj meri preuzela ruski izvoz gasa i nafte, pogođen zapadnim sankcijama.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)