U trendu

Putin: Rusija će ciljati nove mete ako se Ukrajini isporuče rakete dugog dometa

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je danas da će Moskva ciljati nove mete ukoliko Zapad snabde Ukrajinu raketama dugog dometa, ocenivši da sadašnja isporuka oružja Kijevu ima za cilj „produženje sukoba“.

Ako rakete dugog dometa budu isporučene Ukrajini „mi ćemo onda izvući odgovarajuće zaključke i upotrebiti naše oružje… da pogodimo lokacije koje do sada nismo ciljali“, rekao je Putin, proizilazi iz odlomaka intervjua koji će večeras biti objavljen na televiziji Rusija jedan.

Nije precizirao od kog dometa će Moskva reagovati, ni koje bi mete mogle biti ciljane.

SAD su pre nekoliko dana odlučile da isporuče Ukrajini višecevne raketne sisteme Himars, dometa od oko 80 kilometara.

Vojni stručnjaci navode da je taj domet malo veći od analognih ruskih raketnih sistema što bi dozvolilo Kijevu da pogodi rusku artiljeriju a da ostane van njenog dometa.

Predsednik SAD Džozef Bajden je u ponedeljak rekao da isključuje slanje Ukrajini raketnih sistema dugog dometa koji bi mogli da pogode Rusiju, iako je Kijev više puta tražio takvo oružje.

Putin je ocenio da za sada nema ništa novo u američkom oružju isporučenom Kijevu, dodajući da su ukrajinske snage već imale slične sisteme sovjetske ili ruske proizvodnje kao što su Grad, Smerč ili Uragan.

Domet projektila ne zavisi od samog sistema nego od raketa koje se koriste, rekao je Putin.

„Ono što danas razumemoo je da se radi (za američke sisteme Himars) o raketama dometa od 45 do 70 kilometara“, dodao je on.

Putin je ocenio da isporuka zapadnog oružja Ukrajini ima samo jedan cilj „a to je produženje oružanog sukoba koliko god je dugo moguće“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar