U trendu

Putin: Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini

MOSKVA – Rusija će nastojati da što pre okonča sukob u Ukrajini, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je rekao da cilj Rusije nije da podstiče vojni sukob, već da okonča rat.

„Tome težimo i tome ćemo nastaviti da težimo. Trudićemo se da to bude završeno što pre to bolje“, rekao je Putin obraćajući se novinarima posle sastanka Državnog saveta.

Putin je na konferenciji za novinare rekao da isporuka američkog protivvazdušnog raketnog sistema „Patriot“ samo produžava sukob, prenose RIA Novosti.

On je naglasio da se svi sukobi završavaju pregovorima i poručio Ukrajini da što pre to shvati to bolje.

Ruski predsednik rekao je i da trenutna situacija u svetu neće sprečiti Rusiju da primeni svoje planove za budućnost, uključujući i one u 2023. godini.

Prioritet za narednu godinu biće razvoj ruske infrastrukture, rekao je kazao je Putin, preneo je TAS S.
„Šta je prioritet za 2023. Razvoj infrastrukture je obavezan“, naglasio je on.

Putin je naveo da je ukrajinska odbrambena industrija svedena na nulu ili se brzo približava tom statusu dok Rusija povećava svoje kapacitete.

„Uskoro neće ostati ništa od njihovih kapaciteta. A naši rastu“, istakao je Puti.

Naveo je i da Rusija ima kapacitete da proizvede oružje koje joj je potrebnoe.

„Neke stvari nam još nedostaju. Vidimo to, radi se o municiji, dronovima i tako dalje. Međutim, imamo kapacitete. Znamo ko šta može da proizvede, u kojim količinama i kada. Imamo finansijska sredstva da obezbedimo aktivnosti naučnih i tehnoloških centara i proizvodnih objekata. U stanju smo da to uradimo i to ćemo sigurno uraditi“, naglasio je predsednik Rusije.

Vojni resursi zemalja NATO nisu ni blizu kraju, ali oružje sovjetske proizvodnje na zalihama je skoro potrošeno, jer ga je Rusija bukvalno zbrisala u Ukrajini, rekao je Putin.

On je istakao da Ukrajina i dalje dobija novac od Rusije za tranzit gasa preko njene teritorije, uprkos tome što je naziva agresorom.

„Evo agresora Rusije, ali oni od nas dobijaju novac za tranzit. Mi im plaćamo. Uprkos tome što nas nazivaju agresorima, iako su i sami agresori u odnosu na Donbas. Mi se suprotstavljamo agresiji, a ne obrnuto, oni uzimaju novac. I njima je dobro“, rekao je Putin i dodao da im novac ne smeta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar