Putin: Rusija će proizvesti rakete, ali ih neće rasporediti

VLADIVOSTOK – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da će Rusija proizvesti rakete, zabranjene prema nuklearnom sporazumu iz hladnoratovske ere koji je istekao prošlog meseca, ali da ih Moskva neće rasporediti ukoliko to prethodno ne ucine Sjedinjene Države.

Govoreći na ekonomskom forumu na ruskom Dalekom istoku, Putin je rekao da ga brine eventualno američko raspoređivanje raketa u Japanu i Južnoj Koreji jer bi predstavljalo pretnju velikom delu teritorije Rusije, preneo je TAS S.

„Ako američke rakete budu raspoređene u Japanu ili Južnoj Koreji, razumemo da će to biti učinjeno kako bi se izbalansirale potencijalne pretnje iz Severne Koreje, ali to će nam stvoriti određene znatne probleme“, rekao je Putin.

Kako je rekao, ti raketni sistemi bi najverovatnije uspeli da dostignu ciljeve na znatnom delu teritorije Rusije, ukljucujući Daleki istok.

Vašington se prošlog meseca povukao iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa optužujući Rusiju da je prekršila taj sporazum, što Rusije negira.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.