U trendu

Putin: Rusija identifikovala osumnjičene za trovanje novičokom

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je Rusija identifikovala dvojicu ljudi koje je Britanija imenovala kao osumnjičene za trovanje bivšeg ruskog špijuna nervnim agensom novičokom u Britaniji i da „nema ništa kriminalno“ u vezi s njima.

Britanija je prošle nedelje optužila dva navodna agenta ruske vojne obaveštajne službe da su otrovali bivšeg ruskog agenta Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju. Britanija smatra rusku vladu odgovornom za taj napad, što Moskva čvrsto demantuje.

U obraćanju na panelu ekonomske konferencije u ruskom Dalekom Istoku Putin je rekao da dvojica koji su identifikovani ne rade za vojsku.

„Mi znamo ko su ti ljudi, pronašli smo ih. Nema ništa posebno ili kriminalno oko toga, mogu da vas uverim“, rekao je Putin.

Upitan da li oni rade za vojsku Putin je rekao da su civili i pozvao ih da izadju u javnost.

„Želeo bih da ih pozovem tako da oni mogu danas da nas čuju. Oni treba da se obrate nekoj medijskoj kući. Nadam se da će izaći u javnost i govoriti o sebi“, rekao je Putin.

Posle trovanja Skripalja i njegove ćerke 4. marta u Solzberiju, Britanija i više od 20 zemalja proterali su 150 ruskih diplomata a Rusija je uzvratila proteravši sličan broj izaslanika tih zemalja.

Britanska premijerka Tereza Mej je rekla da su dva pripadnika ruske vojne obaveštajne službe GRU upotrebile hemijsko oružje u Solzberiju, zbog čega je jedna Britanka umrla a četvoro ljudi, uključujući Skripalja i njegovu ćerku, ozbiljno se razbolelo.

Ona je rekla da je skoro sigurno da je ta akcija odobrena na „visokom nivou ruske države“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.