U trendu

Putin: Rusija je otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama

MOSKVA – Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je Rusija otvorena za konstruktivno partnerstvo sa svim zemljama i da se neće izolovati, uprkos složenoj situaciji u svetu, javio je Rojters.

Putin je na početku ceremonije preuzimanja diplomatskih akreditivnih pisama od 17 novih ambasadora u Rusiji, rekao da Moskva istovremeno očekuje da će se strani partneri pridržavati principa ravnopravnosti, prenele su RIA Novosti.

Predsednik Rusije rekao je ambasadoru Evropske unije Rolanu Galaragu da su odnosi Rusije i evropskog bloka „ozbiljno degradirali“, te da je EU pokrenula „geopolitičku konfrontaciju“ sa Rusijom.

Putin je poručio novoj američkoj ambasadorki u Moskvi Lin Trejsi, na ceremoniji u Kremlju, da je američka podrška revoluciji u Ukrajini 2014. dovela do sadašnje situacije u kojoj su Rusija i Ukrajina u sukobu.

On je ocenio da su odnosi sa Vašingtonom u dubokoj krizi.

„Odnosi između Rusije i SAD, od kojih direktno zavise globalna bezbednost i stabilnost, nažalost prolaze kroz duboku krizu“, rekao je Putin, ali je i istakao da Moskva nastoji da izgradi odnose sa Vašingtonom na principima jednakosti i poštovanja.

„Uvek smo se zalagali za izgradnju rusko-američkih odnosa zasnovanih isključivo na principima ravnopravnosti, poštovanja suvereniteta i interesa jednih drugih i nemešanja u unutrašnje stvari“, rekao je Putin.

On je poručio danskom ambasadoru Jakobu Heningsenu da se nada da će Danska podržati poziv Rusije da se obavi nezavisna istraga o napadu na gasovod Severni tok.

Ruski predsednik je ocenio da „nagomilane kontroverze među zemljama“ ometaju produktivnu saradnju.

„Situacija u svetu je sada komplikovana, akumuliralo se mnogo kontroverzi koje ometaju normalnu, produktivnu saradnju između država. Ali ipak, nadamo se da će rad vaših ambasada doprineti razvoju saradnje između vaših država i naše zemlje“, zaključio je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar