U trendu

Putin: SAD i njihovi saveznici oštetili gasovode Severni tok

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je danas Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da su oštetili gasovode Severni tok.

„Sankcije nisu bile dovoljne za Anglosaksonce: oni su prešli na sabotažu. Teško je poverovati, ali je činjenica da su oni organizovali eksplozije na međunarodnim gasovodima Severni tok“, rekao je Putin, a preneo Rojters.

Kako je rekao ruski predsednik, Anglosaksonci su počeli da uništavaju panevropsku energetsku infrastrukturu, a to je jasno svakome ko ima koristi od toga.

„Naravno da je to uradio onaj ko ima koristi“, kazao je Putin.

Curenja gasa iz sistema gasovoda Severni tok u švedskim i danskim vodama Baltičkog mora otkrivena su u ponedeljak, a Evropska unija i NATO su izrazili uverenje da je incident rezultat sabotaže.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocenio je da su glupe tvrdnje da Rusija stoji iza sabotaže na gasovodu Severni tok i istakao da ruske vlasti ne znaju šta je predsednik SAD Džozef Bajden mislio kada je početkom februara poručio da bi se trebalo rešiti Severnog toka 2, iako Moskva pamti te reči.

On je rekao da incident na gasovodima Severni tok 1 i 2 treba da bude istražen i da „u teoriji takva situacija zahteva dijalog, brzu interakciju svih strana kako bi se što pre saznalo šta se dogodilo“, ali da do sada, kako je dodao, „vidimo apsolutni nedostatak takvog dijaloga“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar