U trendu

Putin: Skripalj borac za ljudska prava? Izdajnik i običan ološ

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin nazvao je danas bivšeg ruskog vojnog obaveštajnog oficira Sergeja Skripalja „izdajnikom“ i „ološem“.

„Neki mediji nastoje da proguraju ideju da je Skripalj bio skoro poput borca za ljudska prava. On je jednostavno špijun i izdajnik sopstvene zemlje. On je prosto ološ i to je sve“, poručio je Putin, prenosi TAS S.

AP navodi da je ovo prvi put da je Putin direktno osudio Skripalja, koji je nedeljama bio u bolnici zajedno sa ćerkom nakon što su u martu ove godine otrovani u engleskom gradu Solzberi, za šta je Britanija optužila Rusiju, a Moskva negirala umešanost.

Prema njegovim rečima, slučaj „Skripalj“ je veštački prenaduvan.

„Odvojeno je, u vezi sa ovim pitanjem, povedena medijska kampanja. Mislim da će se ovo smiriti pre ili kasnije. Nadam se da će se završiti i što pre, to bolje“, rekao je Putin.

Upitan da prokomentariše i priču o dvojici Rusa koje Britanija optužuje da su došli u tu zemlju da bi otrovali Skripalja, on je naglasio da je poznato da priče o problemima sa špijunima nisu isplivale „juče“, rekavši da je „špijunaža kao i prostitucija, jedna od najvažnijih profesija u svetu. Niko ih nikad nije ukinuo, niti je iko u mogućnosti da to učini“.

Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Britaniji nervnim agensom „novičok“, ali su se oporavili. Taj slučaj je doveo do pogoršanja odnosa Zapada i Rusije. Velika Britanija optužila je Rusiju da stoji iza tog napada, a Moskva je to negirala.

Skripalj je proveo vreme u zatvoru zbog odavanja poverljivih informacija Britaniji, a Moskva je pristala da ga oslobodi u okviru zamene špijuna, kazao je Putin, sugerišući time da Rusija nije imala motiv da ga ubije, navodi Rojters.

„Nismo nikoga tamo morali da otrujemo. Ovaj izdajnik, Skripalj, bio je uhapšen, dobio je kaznu i odslužio pet godina u zatvoru. Pustili smo ga, napustio je zemlju i nastavio da sarađuje tamo i savetuje neke obaveštajne službe. Pa šta“, rekao je Putin.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.