U trendu

Putin traži da se spreči dolazak boraca prerušenih u izbeglice iz Avganistana

Ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je danas da se spreči dolazak izbeglica iz Avgnistana, medju kojima bi mogli da se kriju „prerušeni borci“, posle talibanskog preuzimanja zemlje.

Putin je na sastanku sa zvaničnicima vladajuće stranke Jedinstvena Rusija rekao da zapadni partneri insistiraju na tome da se prihvate izbeglice u zemljama centralne Azije dok ne dobiju vizu za SAD ili druge zemlje.

„Ali ko može da bude skriven medju tim izbeglicama, kako možemo znati“, pitao se on i ocenio da bi stotine, odnosno stotine hiljada ili čak milioni ljudi mogli da žele da napuste teritoriju Avganistana.

Nekoliko bivših sovjetskih republika u centralnoj Aziji dele granicu sa Avganistanom i Rusijom, ukazao je on i rekao da bi tako „borci prerušeni u izbeglice“ mogli da stignu na rusku teritoriju.

Rusija „ne želi te elemente iz Avganistana ili drugih zemalja“, rekao je ruski predsednik i podsetio da se njegova zemlja godinama borila protiv ekstremističke gerile na Kavkazu.

Avganistan će biti na dnevnom redu u ponedeljak na onlajn samitu Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB), vojnog saveza koji okuplja više bivših sovjestskih republika, koji predvodi Rusija.

Putin je u petak ocenio da je važno da se spreči infiltracija terorista iz susednih zemalja Avganistanu, uključujući onih koji se predstavljaju kao izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.