U trendu

Putin u Teheranu na razgovorima sa liderima Irana i Turske

 Ruski predsednik Vladimir Putin doputovao je danas u Iran kako bi razgovarao sa iranskim predsednikom Ibrahimom Raisijem i turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom o pitanjima sa kojima se region suočava, medju kojima je sukob u Siriji i predlog nastavka izvoza ukrajinskog žita kako bi se ublažila globalna prehrambena kriza.

Prošle nedelje, zvaničnici UN, Rusije, Ukrajine i Turske postigli su provizorni dogovor o nekim aspektima sporazuma o obezbedjivanju izvoza 22 miliona tona neophodnih žitarica i drugih poljoprivrednih proizvoda koji su zarobljeni u ukrajinskim crnomorskim lukama zbog rata.

Današnji sastanak Putina i Erdogana mogao bi da doprinese da se otklone preostale prepreke, što bi bio veliki korak ka ublažavanju prehrambene krize koja je dovela do toga da porastu cene ključnih proizvoda poput pšenice i ječma.

Dok Zapad uvodi sankcije Rusiji i dok se invazija nastavlja, Putin nastoji da ojača veze sa Teheranom koji je i sam na meti strogih sankcija SAD, ali je i potencijalni vojni i trgovinski partner Moskvi.

Bela kuća navodi da su poslednjih nedelja ruski zvaničnici najmanje dva puta posetili aerodrom u centralnom Iranu kako bi pregledali teheranske bespilotne letelice koje bi mogla da upotrebi u Ukrajini.

Medjutim ono što je možda Putinu najvažnije u vezi sa putom u Teheran jeste šansa za sastanak sa Erdoganom koji nastoji da pomogne u pregovorima o mirnom rešavanju rusko-ukrajinskog sukoba i u pregovorima o deblokadi ukrajinskog žita iz Crnog mora.

Turska, članica NATO, našla se nasuprot Rusiji u krvavim sukobima u Azerbejdžanu, Libiji i Siriji. Čak je prodala i smrtonosne dronove koje su ukrajinske snage koristile za napad na Rusiju.

Ali Turska nije uvela sankcije Kremlju, što je čini neophodnim partnerom Moskvi. Boreći se sa inflacijom i valutom koja brzo depresira, Turska se takodje oslanja na rusko tržište.

Sastanak ima simbolično značenje i za Putinovu domaću publiku jer demonstrira medjunarodni uticaj Rusije iako postaje sve izolovanija i sve dublje tone u sukob sa Zapadom.

Putinovo putovanje dešava se samo nekoliko dana nakon što je predsednik SAD Džozef Bajden posetio Izrael i Saudijsku Arabiju, koji su u neprijateljskom odnosu sa Teheranom.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.