U trendu

Putin: Važna saradnja u borbi protiv nuklearnog terorizma

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin uputio je pozdrave učesnicima konferencije Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma (GICNT), istakavši da su „i pored teške globalne situacije, članovi Inicijative nastavili da sarađuju kao partneri na konstruktivan način, na osnovu međusobnog razumevanja pitanja vezanih za pretnju od nuklearnog terorizma“.

U telegramu objavljenom danas na veb stranici Kremlja, Putin je ocenio da je formirana reprezentativna i uticajna stručna zajednica, i da je uspostavljena sistematska razmena najboljih praksi i najsavremenijih projekata u sferi nauke i tehnologije.

Kako prenosi TAS S, on je naveo da su članovi GICNT-a pokrenuli opsežan rad na borbi protiv nuklearnog terorizma i zaštiti nuklearnih objekata i materijala

Ruski lider je istakao da su članovi GICNT napravili značajan doprinos univerzalizaciji važnih međunarodnih sporazuma, kao što su Međunarodna konvencija o suzbijanju akata nuklearnog terorizma, Konvencija o fizičkoj zaštiti nuklearnog materijala i izmene i dopune pomenute konvencije.

„Nadam se da ćete tokom plenarne sednice voditi konstruktivne i suštinske rasprave, razgovarati o pravcu budućih napora u cilju povećanja efikasnosti Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma“, dodao je Putin.

Stvaranje Globalne inicijative za borbu protiv nuklearnog terorizma objavljeno je 2006. godine tokom samita G8 u Sankt Peterburgu od strane ruskog predsednika Vladimira Putina i američkog predsednika Džordža V. Buša Mlađeg.

Cilj inicijative je jačanje globalnog kapaciteta za sprečavanje, otkrivanje i reagovanje na nuklearni terorizam.

Trenutno, GICNT uključuje 88 država članica i šest međunarodnih organizacija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar